Minder vrijheid in oudere democratieën

Hoe ouder een democratie, hoe minder vrijheid van expressie en recht op informatie er lijkt te zijn, blijkt uit een onderzoek van Article 19, een Britse groepering die zich inzet voor vrijheid van expressie.
De organisatie publiceerde gisteren ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan het boek ‘Speaking Out for Free Expression’. In het boek wordt teruggekeken op twintig jaar vrijheid van informatie en expressie.

Het keerpunt in de ontwikkeling van de vrijheid van expressie in de Verenigde Staten en West-Europese democratieën ligt bij de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, zegt directeur Agnès Callamard van Article 19. “Ontwikkelde landen hebben een nieuwe veiligheidsagenda. Daardoor wordt in enkele van de meer gevestigde democratieën de bescherming van vrijheid van expressie teruggedraaid.” Het is de verantwoordelijkheid van overheden om hun burgers te beschermen in de ‘strijd tegen de terreur’, zegt ze. “Maar de strijd tegen het terrorisme gaat veel verder dan wij denken dat acceptabel is. De veiligheidsagenda is zo belangrijk geworden dat de balans tussen het recht op vrijheid en het recht op veiligheid zoek is.”

In westerse democratieën is een teruggang zichtbaar in zowel het recht als de praktijk, zegt Callamard. “In West-Europa en de VS is nieuwe wetgeving aangenomen en de overheid en de politie hebben meer macht gekregen. Dat is onderdeel van een hele reeks negatieve ontwikkelingen voor de burgerrechten in het algemeen.”

Aan de andere kant, zegt ze, is de vrijheid van expressie wereldwijd verbeterd. Er zijn meer democratische landen dan twintig jaar geleden, in Afrika, Latijns-Amerika en Oost-Europa. “In deze nieuwe democratieën bestaat meer persvrijheid en vrijheid van expressie.”

Communicatierevolutie



Ook in China is vooruitgang geboekt, zegt Callamard. “Na het bloedbad in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede, heeft zich een ontwikkeling in de goede richting ingezet. Maar er moet nog steeds veel werk verzet worden. Journalisten en dissidenten die zich op internet roeren worden gevangen gezet en er bestaat geen vrijheid van politieke expressie.”

Afrika heeft verschillende dramatische, maar positieve ontwikkelingen doorgemaakt zegt Article 19 in het rapport. “Wat vooral opvalt is dat Afrika veranderd is door het democratiseringsproces en de revolutie in de telecommunicatie”, zegt Callamard. “De mobiele revolutie brengt met zich mee dat veel meer mensen kunnen communiceren en informatie kunnen ontvangen. Maar het is een eerste stap in een lange weg die nog te gaan is. Er zijn ook landen waar de situatie verslechterd is, zoals in Senegal, een land dat vroeger gezien werd als een van de symbolen van het nieuwe Afrika.” Zuid-Afrika is nog steeds een voorbeeld van wat bereikt kan worden met verlicht leiderschap, zegt Callamard.

Midden-Oosten



De Arabische nieuwszender Al Jazeera voorziet mensen in het Midden-Oosten van informatie die voorheen vrijwel ontoegankelijk was, constateert het rapport. “Maar ook daar heeft de strijd tegen het terrorisme ertoe geleid dat regimes de vrijheid van expressie onderdrukken. In Egypte hebben bloggers met draconische wetten te maken. In Jemen zijn journalisten die zich kritische uitlieten over het regime opgepakt als ‘terroristen’.”


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.