Minderjarigen vechten in Afghaanse leger

Leger en politie in Afghanistan hebben minderjarigen in hun rangen. Ze worden ook ingezet aan het oorlogsfront. De Afghaanse regering ontkent dat.
Niamatullah ging bij de Afghaanse Nationale Politie om dezelfde redenen als veel mannen. “Ik kan niet lezen”, zegt hij in een politiekantoor in Kandahar, met een kalasjnikov om de nek. “Ik kon geen baan vinden, dus moest ik wel bij de politie.” Niamatullah heeft nog iets anders gemeen met veel collega’s: hij is slechts zestien jaar oud.
Officieel wordt alles ontkend maar off the record geven regeringsbronnen toe dat zowel de politie als het leger minderjarige agenten en soldaten telt.
De minderjarigen zelf zeggen dat ze de baan nodig hebben om voor hun familie te zorgen en dat leger en politie hen maar al te graag inlijven en hen zelfs valse identiteitskaarten geven.
De zeventienjarige Abdurrahman ligt in het militair hospitaal in Bagram , waar hij herstelt van verwondingen tijdens gevechten met opstandelingen in Barg-e-Matal. “Ik stond met mijn geweer in de hand bij de ingang van een hotel. Toen het gevecht begon, werd ik geraakt door verdwaalde kogels.” Zijn oom laat een identiteitskaart zien waaruit blijkt dat zijn neef lid is van de Afghaanse Nationale Politie.

Werkloos


Volgens het ministerie van Arbeid is 40 procent van de Afghanen werkloos. Voor families die wanhopig op zoek zijn naar een inkomen, bieden leger en politie een stabiele baan. Sommige tieners worden zelfs aangemoedigd door hun familie om soldaat of agent te worden.
De 48-jarige Marjan Gul, die vroeger zelf nog in het leger is geweest, zegt dat jongeren in het leger niets nieuws zijn. Nu is zijn zestienjarige zoon soldaat. “Hij gaat naar het oorlogsfront”, zegt hij. “Ik ben blind. Als hij zijn baan opgeeft, wie gaat er dan voor ons zorgen?”

Valse identiteitskaarten


Volgens Najibullah Zadran, lid van de Afghaanse Mensenrechtencommissie, ligt het probleem bij de identiteitskaarten, die makkelijk nagemaakt kunnen worden.
Zai-Ul-Haq, een zeventienjarige politieofficier in Kaboel, zegt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken identiteitskaarten met een hogere leeftijd uitreikt of de leeftijd op bestaande identiteitskaarten wijzigt.
Een voormalige politieofficier die anoniem wenst te blijven, zegt dat hij in dienst kwam als minderjarige. “Ik kende een politieofficier. Ik zei hem dat ik politieman wilde worden. Hij rekruteerde mij en maakte mij een identiteitskaart. Niemand heeft me ooit naar mijn leeftijd gevraagd.”
Generaal Sardar Mohammad Zazai, die sinds vorige maand verantwoordelijk is voor de veiligheid in Kandahar, geeft toe dat er een probleem is. “Sinds ik het commando heb overgenomen, heeft de zaak serieuze aandacht gekregen. Het is gestopt.”
Ook opstandelingen en Talibangroepen gebruiken minderjarigen. Ze zetten kinderen in om explosieven te dragen, zelfmoordaanslagen te plegen en op de uitkijk te staan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.