Minirok zorgt voor 'shockerende' vrouwenbetoging

Honderden Zuid-Afrikaanse vrouwen hebben vandaag betoogd in Johannesburg voor meer rechten. De betoging volgt op een incident waarbij een vrouw in het openbaar werd aangevallen, omdat zij een minirok droeg.
Honderden, voornamelijk vrouwelijke, betogers hebben zich vandaag verzameld in de straten van Johannesburg. De manifestanten pleitten voor meer vrijheden voor de vrouw. De mars eindigde aan een taxistandplaats in de Nord Street.
Op die plaats viel een groep taxichauffeurs en straatverkopers de vijfentwintigjarige Nwabisa Ngcukana aan, omdat zij een minirok droeg. De omringende menigte moedigde de belagers aan terwijl zij de jonge vrouw uitscholden en haar de kleren van het lijf rukten. Het incident lokte een golf van verontwaardiging uit onder de zwarte Zuid-Afrikaanse gemeenschap.
De maat is vol
Het taxibedrijf dat de standplaats uitbaatte beloofde meteen om de daders op te sporen en aan te geven. Toch was de maat vol voor veel Afrikaanse vrouwen. Tijdens de betoging ontblootten verschillende vrouwen hun borsten en dijen als protest tegen de seksuele onderdrukking.
De betogende vrouwen kregen thet gezelschap van mannelijke sympathisanten en verschillende verenigingen waaronder het African National Congress Women’s League (ANCWL) - de vrouwelijke afdeling van de regeringspartij ANC.  
Castro Ngobese, de woordvoerder communistische jeugdliga (YCL) roept op om vrouwen respectvol te behandelen ongeacht hun kledingswijze. “Wij geloven verder dat vrouwen niet als marionetten of als seksuele objectenworden behandeld, maar als menselijke wezens met respect en waardigheid.” 
Seksuele provocatie
Een protestactie van mannelijke tegensbetogers, waaronder veel taxichauffeurs overschaduwde de betoging. De mannen ontblootten hun achterwerk om op hun beurt hun ongenoegen te uiten over de vrouwelijke ‘decadentie’.
Voor de tegenstanders staat een vrouw in minirok gelijk aan provocatie. Daarbij beroepen zij zich op oude Zuid-Afrikaanse tradities die vrouwen opdragen om hun lichaam te bedekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.