Ministervervanging verstevigt greep hardliners - analyse

Afgelopen weekend haalde de militaire top van Myanmar het regeringskabinet grondig overhoop. Minister van Buitenlandse Zaken Win Aung werd vervangen door een vrij onbekende officier zonder diplomatieke ervaring. Op amper een week voor de besprekingen over een VN-resolutie tegen de lamentabele mensenrechtensituatie in Myanmar is het signaal naar de buitenwereld duidelijk: de hardliners rond Myanmars nummer één Than Shwe hebben terrein veroverd op de pragmatici rond premier Khin Nyunt.

De afgezette minister was een vertrouweling van eerste minister Khin Nyunt, die bij zijn aantreden in augustus vorig jaar verkiezingen aankondigde. De nieuwe Buitenlandminister is de vice-voorzitter van de militaire school, majoor-generaal Nyan Win. Hij behoort tot het kamp van Than Shwe, de vorige premier en huidig minister van Defensie, opperbevelhebber van het leger en juntaleider.

De machtswissel dit weekend volgt op maandenlange verdeeldheid binnen de militaire top over de manier waarop Myanmar moet omgaan met de groeiende internationale druk voor meer respect voor de mensenrechten en de onmiddellijke opheffing van het huisarrest van het boegbeeld van de Birmaanse democratiseringsbeweging, Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.
Vorige week gaf VN-secretaris-generaal Kofi Annan een uiterst vernietigend rapport vrij over de vorderingen van het nationale verzoeningsproces in Myanmar. Hij veroordeelde het regime omdat het Suu Kyi en andere politieke partijen niet opneemt in de Nationale Conventie die momenteel een nieuwe grondwet aan het opstellen is.

De dit weekend opzijgezette minister had de speciale VN-gezant voor Myanmar sinds vorig jaar beloofd dat Suu Kyi op tijd zou worden vrijgelaten voor deelname aan de Nationale Conventie. Dat gebeurde tot nog toe nog steeds niet, en de kans lijkt nu heel klein dat het er ooit nog van komt. Than Shwe’s onverzoenlijke positie is verder verstevigd en alles lijkt erop dat de kabinetswissel als gevolg zal hebben dat Myanmar zich verder zal isoleren op het internationale toneel.

De minister van Buitenlandse Zaken zou Myanmar binnen enkele weken vertegenwoordigen op diverse belangrijke internationale bijeenkomsten: de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, de ASEM-top van Aziatische en Europese leiders in Vietnam en de ASEAN-top van Zuid-oost Aziatische landen in Laos. De minister zou ook een informele ontmoeting hebben met VN-secretaris-generaal Kofi Annan en diens speciale gezant voor Myanmar Razali Ismail. Op dit cruciale ogenblik een minister van Buitenlandse Zaken vervangen, is een belediging voor de internationale gemeenschap, reageerde een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties.

Het is nog onduidelijk of de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken naar de geplande ontmoeting met Annan zou gaan. De Algemene Vergadering van de VN zou hij wel bijwonen, samen met de ook al nieuwe minister van Werkgelegenheid Tin Win. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.