Misdaad wordt jonger in Mexico

Mexicaanse actiegroepen plannen op 30 augustus betogingen tegen de onveiligheid in hun land. Een reeks van ophefmakende ontvoeringen en moorden doet de roep om strengere straffen toenemen. Tussen de slachtoffers van het criminele geweld blijken zich steeds meer jongeren te bevinden, terwijl ook de daders jonger worden.
Martel of executeer ontvoerders en castreer verkrachters. Dat is de aanpak waarvoor een meerderheid van de Mexicanen zou kiezen als zij het voor het zeggen hadden. Ook Mexicaanse politici pleiten voor steeds hardere maatregelen om het geweld in Mexico aan banden te leggen.
De extreem bloedige oorlog tegen de drugs, waarvoor president Calderón sinds vorig jaar al 36.000 soldaten heeft ingezet, jaagt de Mexicanen al langer de stuipen op het lijf. Volgens de Mexicaanse krant El Universal hebben afrekeningen in het Mexicaanse drugsmilieu en confrontaties tussen de oppermachtige drugsbendes en de Mexicaanse ordediensten dit jaar al bijna 2.700 slachtoffers gemaakt. Bij het kruisvuur tussen misdadigers en soldaten of politiemensen is dit jaar ook een tiental jongeren omgekomen. 
Maar stilaan maken de Mexicanen zich even veel zorgen over ontvoerders die het land al jaren teisteren. Vorig jaar werden er in Mexico 430 ontvoeringen aangegeven, een derde meer dan in 2006. In werkelijkheid worden waarschijnlijk nog veel meer mensen ontvoerd. Dit jaar zorgde onder meer de foltering van twee jongeren door hun ontvoerders voor ophef, net als de vlucht van andere kidnappers die hun minderjarige slachtoffer als schild gebruikten, waardoor die door verscheidene kogels werd getroffen.
Maar de druppel die de emmer deed overlopen, was de ontvoering van Fernando Martí, de zoon van de rijke industrieel Alejandro Martí. De veertienjarige Fernado werd in juni ontvoerd. Op 1 augustus werd zijn lijk gevonden in de koffer van een auto in Mexico-stad, al had zijn familie naar verluidt losgeld betaald. In de loop van het onderzoek is intussen een aantal politieagenten opgepakt, wat de woede bij het Mexicaanse publiek nog heeft aangewakkerd.

Castratie voor verkrachters


Volgens een telefonische enquête waaraan op 7 en 8 augustus 400 Mexicanen deelnamen, kiest de Mexicaanse bevolking resoluut voor een keiharde aanpak van de misdaad. 49 procent van de bevraagden bleek te vinden voor het folteren van ontvoerders. 78 procent vond dat ontvoerders de doodstraf moeten kunnen krijgen. Voor verkrachters achtte 68 procent van de respondenten castratie een goede straf.
Geen goede zaak, vindt Gerardo Sauri, de directeur van het Mexicaanse Netwerk voor de Rechten van het Kind. “Er raakt een cultuur van geweld ingeworteld bij misdadigers, bij de staat en in de maatschappij, maar niemand denkt aan de jongeren, de volwassenen van morgen.”
Volgens Sauri leeft meer dan 42 procent van de kinderen en jongeren in Mexico in armoede. In een maatschappij die voor geweld kiest en er nauwelijks in slaagt misdadigers te bestraffen, zullen veel van die jongeren zich ook als geweldplegers en misdadigers ontpoppen, waarschuwt hij.
Misschien is die ontwikkeling nu al zichtbaar. In Mexico-stad pakte de politie vorig jaar meer dan 48.000 verdachten op, en daarvan waren er 5.806 jonger dan achttien. Sommige jongeren werden beschuldigd van moorden, roofovervallen, drugshandel, verkrachtingen, afpersing en verboden wapendracht. Van de 111 ontvoerders die in 2007 gearresteerd werden in de hoofdstad, waren er acht nog niet volwassen.  
In mei vatte de politie van Mexico-stad Carlos “el Banda” Omar bij de lurven. De minderjarige boef stond aan het hoofd van een bende die al zeven moorden, vier ontvoeringen en dertig autodiefstallen op haar actief had.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.