Misdaadgolf teistert Caraïben

Twee slachtpartijen door gewapende bendes in Guyana kostten 23 mensen het leven. In het Caraïbisch gebied stijgt het aantal geweldsmisdrijven. Regionale leiders houden volgende maand een speciale bijeenkomst om het probleem aan te kaarten.
Uit een gezamenlijke studie van de Verenigde Naties en de Wereldbank bleek in 2007 dat in het Caraïbisch gebied dertig moorden per 100.000 inwoners worden gepleegd. Dat is vier keer meer dan in Noord-Amerika en vijftien keer meer dan in West en Centraal-Europa.
De speciale top wordt volgende maand gehouden in Trinidad en Tobago, dat in het regionale handelsblok Caricom verantwoordelijk is voor criminaliteit en veiligheid. Het land had zelf in 2007 te maken met 400 moorden.
“De regio verliest de strijd tegen de misdaad niet, en dat kan zij zich ook niet veroorloven”, zei de Trinidadiaanse premier Patrick Manning afgelopen weekend na een Caricomtop op de Bahama’s. “We halen de gesprekken naar een nieuw niveau.”
Manning zei dat de leiders tijdens de tweedaagse top op de Bahama’s onvoldoende tijd hadden om het misdaadprobleem te bespreken. Ze werden in beslag genomen door andere belangrijke kwesties, zoals de stijgende kosten van levensonderhoud in het handelsblok, klimaatverandering en de onlangs afgesloten onderhandelingen over een nieuw handels- en hulppact met de Europese Unie.

Drugshandel


Het toenemende geweld in normaal gesproken rustige toeristenhavens als de Bahama’s (75 moorden in 2007, tegenover 60 in 2006) zetten druk op de plannen voor een beter gecoördineerde regionale aanpak van criminaliteit. Die criminaliteit wordt door velen direct gerelateerd aan de rol die de regio speelt in drugshandel.
Onder de slachtoffers van de brute moorden in Guyana waren drie politiemannen en vijf kinderen. In het land werd geschokt gereageerd en klonken oproepen van enkele niet-gouvernementele organisaties om internationale hulp in te roepen bij de opsporing van de daders. Diverse daders zijn nog op vrije voeten.
De Guyaanse verkoper Lyndon Carter maakt zich zorgen over de toenemende criminaliteit. De autoriteiten moeten volgens hem inzien dat het deels een transnationaal probleem is. “Ik ben op Antigua en Barbados geweest en daar heb ik mensen gezien die ik ken. Zij zijn actief in de criminele wereld. Volgende maand kom je ze tegen in Suriname of Frans Guyana. Het lijkt erop dat de politie dat stukje van de puzzel mist.”
De geografische nabijheid van drugsproducerende landen in Latijns-Amerika en de ligging van de Caraïben ten opzichte van Noord-Amerika maken het gebied een gemakkelijke prooi voor de krachtige drugskartels. Die zijn in staat geld in bendes te pompen en grote hoeveelheden wapens en munitie te kopen.
Tegelijkertijd is er in veel Caraïbische landen kritiek op het wangedrag van de politie en het gebrek aan respect voor mensenrechten. In het jaarlijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat deze week verscheen, worden Jamaica, Haïti en Guyana specifiek genoemd als het gaat om censuur, standrechtelijke executies en ontvoeringen, overbevolkte gevangenissen, lange detentie zonder rechtszaak en corruptie.

Task force


Lokale veiligheidsexperts adviseren snel speciale teams in het leven te roepen om de regionale veiligheid te verbeteren. Een dergelijk voorstel werd in 2001 al gedaan door premier Lester van Antigua. Dat plan werd op de lange baan geschoven nadat hij in 2004 de verkiezingen verloor en regeringen hun aandacht op andere politieke en economische kwesties richtten.
De nieuwe premier van Barbados, David Thompson, wees erop dat regeringen elkaar moeten helpen in deze situatie. “Als een van onze lidstaten niet in staat blijkt criminelen te berechten, dan dagen criminelen ook de autoriteiten in andere landen uit. Daar lijdt de hele regio onder.”
Een eventuele nieuwe task force zou volgens de auteurs van een voorstel dat werd besproken op de Caricom-top onder controle van veiligheidsprofessionals moeten staan, niet onder overheidscontrole. “Het is beter een regionaal mechanisme te hebben dat geen politieke toestemming nodig heeft op nationaal of regionaal niveau”, stellen de auteurs, die zich er zonder twijfel zorgen over maken dat politieke en nationale trots zo’n task force in de weg zouden zitten.
St. Lucia en Jamaica, die vorig jaar te maken hadden met 1.200 moorden, hebben al hulp van buitenaf gezocht. Zij huren experts van het Britse Scotland Yard in om hoge posten binnen lokale politiekorpsen te vervullen. Het idee daar achter is om mensen in te huren die een frisse blik hebben op misdaadbestrijding. Zij kunnen speciaal onderzoek doen, terwijl de reguliere politieagenten zich op de dagelijkse wetshandhaving kunnen richten.
Geweld op scholen is een bijzonder zorgwekkend probleem. Op Jamaica overwegen de autoriteiten 300 docenten aan te stellen met de bevoegdheid om arrestaties te verrichten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.