Mo Ibrahim-prijs niet uitgereikt

De prestigieuze prijs voor goed bestuur in Afrika van de Soedanese zakenman Mo Ibrahim is dit jaar niet uitgereikt. MO*redacteur Stefaan Anrys legt bij Koen Fillet op Radio 1 uit waar het schoentje wringt.
  • AP Photo/Kirsty Wigglesworth Mo Ibrahim AP Photo/Kirsty Wigglesworth
De jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan voormalige presidenten en eerste ministers in Afrikaanse landen ten Zuiden van de Sahara die hun land op een goede manier geleid hebben. Om in aanmerking te komen voor de prijs, moeten de leiders eerlijk verkozen geweest zijn, de levensstandaard van hun land verhoogd hebben en de macht op een vredevolle manier overgedragen hebben op de volgende verkozen regering.
Ze noemen het wel eens de Nobelprijs voor goed bestuur in Afrika? Blijkbaar is er dit jaar geen sprake van goed bestuur in Afrika want de prijs wordt niet uitgereikt. Is het dit jaar zo erg gesteld in Afrika?
Stefaan Anrys: Het is de derde keer dat de prijs zou uitgereikt geweest zijn. De eerste keer is hij naar ex-president Joaquim Chisssano van Mozambique gegaan. Het was toen al redelijk moeilijk om iemand te vinden. Vorig jaar won de Botswaanse president Festus Mogae de prijs. De criteria voor de prijs zijn ook niet zo simpel. Het moet iemand zijn die de laatste drie jaar zijn post verlaten heeft als staatshoofd van een Afrikaans land, moet redelijk onbesproken zijn qua corruptie en moet uitblinken in goed bestuur en mag ook niet ongrondwettelijk lang aan de macht geweest zijn. En dat is vandaag moeilijk.
Pijnlijk eigenlijk.
Ja, er waren er drie in de running, waaronder Thabo Mbeki, de voormalig president van Zuid-Afrika die is moeten opstappen of eigenlijk weggerangeerd is door de huidige president Zuma, wat uiteindelijk een bitse machtsstrijd is geweest. Nigeria zit daar ook tussen maar blinkt ook uit in corruptie. Ik vrees dat ze de komende jaren nog problemen zullen hebben om iemand te vinden.
Waarom heet die prijs de Mo Ibrahim-prijs?
Dat heeft niets met MO*magazine te maken. Mo Ibrahim heeft ooit telefoonoperator Celtel opgericht en heeft dat bedrijf dan verkocht. Hij is nu een van de rijkste mensen ter wereld. Volgens Forbes is hij 2,5 miljard dollar waard. de prijs die zijn stichting uitreikt  is denk ik de duurste prijs die naar een individueel persoon kan gaan. Het gaat om 3,7 miljoen euro en per jaar dat de winnaar leeft krijg hij of zij er nog 200.000 dollar bovenop. Het brengt meer op dan de Nobelprijs.
Het is bijna een schande dat een ex-president zoveel geld krijgt.
Er is al altijd veel te doen geweest rond deze prijs, maar op zich is het niet slecht dat er iets gedaan wordt rond goed bestuur. Het feit dat de prijs nu niet wordt uitgereikt wakkert nog eens de discussie aan. Mo Ibrahim heeft zelf al gezegd dat er jaren zullen zijn dat er geen prijs wordt uitgereikt, en dit zal zeker niet het laatste jaar zijn.
Beluister fragment

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.