Moeders betalen zich blauw op zoek naar vermiste dochters

In Mexico betalen moeders zich blauw in hun zoektocht naar hun vermiste dochter. Ze draaien soms zelfs op voor de restaurant- en telefoonrekening van de speurders.

Niet alleen worden de moeders verwaarloosd door het personeel van justitie, ze moeten ook nog eens flink betalen als ze iets gedaan willen krijgen. De verdwenen meisjes en vrouwen komen vaak uit armere families.

De moeders klagen dat ze opdraaien voor de kosten van advocaten en experts en soms zelfs de restaurant- en telefoonrekening van de speurders moeten betalen. Ook hun eigen veelvuldige verplaatsingen wegen door.

18.000 euro per familie

Het kost hen alles samen gemiddeld 18.000 euro per familie. In complexere zaken loopt dat nog flink op, zeggen mensenrechtenactivisten.

Die financiële kost “is zeer hoog en niemand die het ziet”, zegt Irma Villanueva, juridisch coördinator van Mensenrechtencentrum voor Vrouwen (Cedehm) in de noordelijke deelstaat Chihuahua. “Men praat evenmin over het verlies van hun baan, de kosten voor eten en vervoer, de verwaarlozing van hun andere kinderen en kleinkinderen, en de fysieke en emotionele aftakeling.”

Eten van de inspecteurs

De moeder van een meisje van 21 dat in 2011 verdween, zegt in een anonieme getuigenis dat ze in anderhalf jaar tijd al meer dan 12.000 euro heeft uitgegeven. Dat was onder meer voor reizen in Mexico en naar het buitenland om haar dochter te zoeken, voor een onafhankelijk expert, en 60 euro per dag voor het eten, de benzine en de telefoon van de speurders.

“Toen ik geen resultaat zag, heb ik een privédetective ingehuurd”, zegt de moeder. “Die heeft ook twee maand gewerkt, en die moest ik ook nog eens 1000 peso (60 euro) per dag.”

Moordhoofdstad

Volgens het Nationaal Burgerobservatorium voor Femicide zijn van januari 2010 tot juni 2011 in Mexico 1235 vrouwen vermoord omdat ze vrouw waren.

In Chihuahua alleen waren er twee jaar geleden 600 gevallen, zeggen burgerorganisaties. In die deelstaat bevindt zich Ciudad Juárez, de zogeheten moordhoofdstad van de wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.