Molecule doodt malaria zonder bloedcellen te raken

Zwitserse onderzoekers hebben een molecule gevonden die de malariaparasiet kan doden zonder de menselijke rode bloedcellen te raken. Dat kan het pad effenen naar een nieuw front in de strijd tegen de ziekte.

  • De Plasmodium falciparum parasiet in rode bloedcellen.

Via complexe simulaties zocht een team van Universiteit van Genève moleculen die toxisch zijn voor de dodelijkste malariaparasiet, de Plasmodium falciparum, zonder de geïnfecteerde menselijke bloedcellen te raken.

Dat is belangrijk want de Plasmodium falciparum is moeilijk te bestrijden doordat hij steeds resistenter wordt tegen medicijnen.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Negentig procent van de malariaslachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Vorige maand achterhaalden wetenschappers hoe de parasiet de mug besmet die malaria overdraagt op de mens. Dat werd als een doorbraak beschouwd in de strijd tegen malaria.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.