"Mondiale internetdialoog kan 'clash der culturen' voorkomen"

Komt er ooit een dag zonder oorlog in de wereld? Zou de wereld er anders uitzien als er alleen vrouwen aan de macht waren? En hoe rijk zou iedereen zijn als alles gelijk werd verdeeld? De internationale denktank Dropping Knowledge nodigt alle mensen van de wereld uit om over deze en duizenden andere prangende vragen op het internet met elkaar in dialoog te gaan. Hun doel: de groeiende onverschilligheid en de nakende “clash der culturen” tegengaan.
Het internationale denkplatform Dropping Knowledge is een idee van de Duitse commerciële filmmaker Ralf Schmerberg. Hij volgde de oorlog van de Amerikanen in Irak van dichtbij en wilde daar op een originele en constructieve manier tegen in gaan. “Ik wilde iets nieuws op poten zetten en niet alleen met vredesvlaggen staan zwaaien”, zegt hij.

Dropping Knowledge opende een website (http://www.droppingknowledge.org), waarop mensen van alle leeftijden en nationaliteiten vragen over prangende sociale thema’s van deze tijd konden posten. Vorige week kwamen dan 112 internationale denkers in Berlijn samen om willekeurig op honderd van de meer dan 30.000 geposte vragen een passend antwoord te zoeken.

De samenkomst ging zaterdag niet toevallig door op de Bebelplatz, waar de nazi’s in 1933 een massale boekverbranding organiseerden. Onder de aanwezige panelleden waren er bekende figuren als Bianca Jagger, maar ook bijzondere gewone mensen als China Keitetsi, een voormalige kindsoldaat uit Uganda, en Wang Dan, een slachtoffer van de bloedige repressie op het Tiananmen-plein in Peking, in 1989.

De panelleden debatteerden zeven uren lang over onderwerpen als ecologie, internationale politiek en wetenschap. Elk antwoord van de panelleden werd opgenomen in verschillende talen en zal op het internet worden geplaatst.

De organisatoren hopen dat dit de mensen ertoe zal aanzetten om online over de culturen en volkeren heen met elkaar in dialoog te treden over belangrijke sociale thema’s. Dropping Knowledge gelooft dat “dit dringend nodig is als een eerste aanzet tot democratie, om de voorspelde clash der culturen tegen te gaan, en om te zoeken naar overtuigende oplossingen voor prangende sociale thema’s van deze tijd.”

“Het is een interessant project, vergelijkbaar met de alternatieve Wikipedia-encyclopedie”, zegt panellid Eliot Weinberger, de Amerikaanse auteur van het veelgeprezen anti-oorlogsboek “What I Heard About Iraq”. “Het is zeker ambitieus, maar ik vind dat ik moet deelnemen? Als je in de VS onder president Bush woont, is het internet de enige vorm van oppositie. Het web is een natuurlijke habitat voor een onderneming zoals deze.”

Udi Alone, een Israëlische filmmaker, vindt dat Dropping Knowledge een voorbeeld is voor geïnspireerde mensen over de hele wereld. “Het werd hoog tijd dat er iets gebeurde zoals dit. Het is zo gemakkelijk om achterover te leunen en kritiek te spuien op de uitspraken en daden van andere mensen. Eindelijk is de tijd aangebroken dat alternatieve denkers met frisse ideeën op de proppen komen.” (YD/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.