Morales beschuldigt gouverneur van moord op dertig boeren

De Boliviaanse president Evo Morales heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de gouverneur van het opstandige departement Pando, Leopoldo Fernández. De gouverneur van de oerwoudprovincie in het noorden van Bolivia is volgens Morales verantwoordelijk voor de moord donderdag op een dertigtal boeren, voor een deel aanhangers van de president.
Minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Rada noemde Fernández zondag de aanstoker van het geweld. Hij zou Braziliaanse en Peruaanse huurmoordenaars hebben samengebracht die donderdag de boeren in een hinderlaag lokten nabij het dorpje Porvenir, niet ver van Cobija, de hoofdplaats van Pando. In de noordelijke provincie, die twee keer zo groot is als België, wonen niet meer dan 70.000 mensen.
Rada diende daarmee vier andere gouverneurs van opstandige departementen van antwoord, die zich hebben verenigd in een Nationale Democratische Raad. Die veroordeelden zaterdag de staat van beleg die de regering in Pando heeft afgekondigd en verklaarden zich solidair met Fernandez. De gouverneur van Santa Cruz, Rubén Costas, beschuldigde de regering ervan de politieke crisis in Bolivia nog te verergeren met een militair optreden in Cobija.

Cobija heroverd


Boliviaanse commandotroepen namen zaterdag opnieuw bezit van de luchthaven van Cobija, die sinds enkele dagen was bezet door burgermilities die de landingsbaan hadden geblokkeerd met zandbergen. Bij de schermutselingen kwam een soldaat van de marine om en raakten een andere soldaat en enkele burgers gewond. Volgens eerste minister Juan Ramon Quintana gaat het om een humanitaire missie met de bedoeling de lichamen van de gedode boeren te bergen en eventuele gewonden op te pikken.
“Als de andere gouverneurs zich willen associëren met een collega die zich schuldig maakt aan genocide, dan doen ze maar”, zei minister Rada zondag. Volgens hem diende de blokkade van de luchthaven ervoor om tijd te winnen zodat de sporen van de slachtpartij konden worden uitgewist.
De regering van president Morales probeert alsnog te onderhandelen met de gouverneurs van de opstandige provincies in het oosten van het land: Santa Cruz, Beni, Chuquisaca en Tarija, met als contactpersoon Mario Cossio, de gouverneur van Tarrija. Vandaag (15 september) komen ook de Latijns-Amerikaanse staatshoofden bijeen in de Chileense hoofdstad Santiago om de zorgwekkende situatie in Bolivia te bespreken.
Over wat er de afgelopen dagen in Pando precies is gebeurd, bestaan enkele verslagen van ooggetuigen. Donderdag vielen gewapende burgers leiders van sociale bewegingen en immigranten uit de armere Andesprovincies aan. Parlementslid Beimar Becerra van de regeringspartij MAS zei op de katholieke radio-omroep Erbol dat het eigenlijke dodental rond de zestig ligt.

Dodental kan nog oplopen


“Veel doden zijn verdwenen in de rivier Tahuamanu en anderen zijn al door hun familie weggehaald om begraven te worden”, zei Becerra. “We zullen de identiteit van de slachtoffers en hun juiste aantal nooit achterhalen.” Volgens het parlementslid zijn veel mensen gevlucht naar de rivier en meegesleurd of opgepeuzeld door kaaimannen.
Het parlementslid verdenkt grootgrondbezitters uit de entourage van gouverneur Fernández van een “massaal uitroeiingsplan” om de boeren in de dorpen Filadelfia, Bella Flor en Puerto Rico op de vlucht te jagen en hun gronden in te pikken. Ooggetuigen zeggen dat er zonder onderscheid werd geschoten op mannen, vrouwen en kinderen die donderdag op weg waren naar een manifestatie ter ondersteuning van Morales in Cojiba.
De omstreden gouverneur Fernández, een voormalig profvoetballer, is een voormalig partijgenoot van de intussen overleden Boliviaanse dictator Hugo Banzer. Hij werd in het verleden al beschuldigd van geweld tegen politieke tegenstanders en van brandstichting tegen het radiostation Frontera, dat kritiek had geuit op zijn beleid. Zijn tegenstander bij regionale verkiezingen in 2006, Miguel Becerra, heeft hem ook beschuldigd van verkiezingsfraude door Brazilianen valselijk te laten registreren als kiezers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.