Moslimmeisjes voetballen met hoofddoek

Sara Aboueid (15) en Jamillah Noordin (16), twee Australische moslimmeisjes, dragen net als voetballers over de hele wereld een broek en truitje in de kleuren van hun club. Maar ze dragen samen met nog enkele ploeggenoten ook een hoofddoek.
De hijab, een islamitische hoofddoek die haar en nek bedekt maar niet het gezicht, betekent veel voor de meisjes “want het is mijn godsdienst en daar kan ik niet tegenin gaan”, zegt Sara Aboueid, keeper bij de Brunswick Zebras, een voetbalclub in Melbourne. “Als ik hem afdeed (om te voetballen), dan zou ik iets verkeerds doen.”
Aboueid en Noordin hebben altijd gevoetbald met de hijab op en kregen daar nooit problemen door. Maar de controverse of een voetballer het recht moet hebben een religieuze hoofddoek te dragen, blijft de krantenkoppen halen.
In 2007 mocht een elfjarig meisje geen voetbal spelen in Canada omdat ze een hijab droeg. Vorige maand verbood de wereldvoetbalbond FIFA de Iraanse vrouwenploeg deel te nemen aan de Olympische Spelen voor jongeren later dit jaar in Singapore omdat de hijab ingaat tegen de internationale voetbalregel dat de voetbaluitrusting “geen politieke, religieuze of persoonlijke statements” mag bevatten. Iran zal in Singapore worden vervangen door Thailand.
Het Iraans Olympisch Comité protesteerde bij de FIFA, het Internationaal Olympisch Comité, de Olympische Raad van Azië, de Vereniging van Nationale Olympische Comités en de Aziatische Voetbalfederatie. Als dat niets uithaalt, zullen de Iraanse meisjes er in augustus niet bij zijn wanneer 3600 veertien- tot achttienjarigen in Singapore verzamelen.

Identiteit


Noordin vraagt zich af waarom de hijab op het voetbalveld een probleem is aangezien het “het team dat de hijab draagt, geen oneerlijk voordeel geeft.”
Over de FIFA-stelling dat de hijab een religieus statement is, zegt de middenvelder van de Brunswick Zebras: “Dit is mijn identiteit. Als dat een probleem is, ga dan naar elke voetbalspeler met een tatoeage of kruis op zijn lichaam en verplicht hen die te verwijderen. Dat is net hetzelfde. En zodra dat gebeurt, dan zullen we aanvaarden dat we niet met een hijab op kunnen spelen.”
In Australië, waar de populariteit van het voetbal de laatste tijd fors gestegen is, blijft het onduidelijk hoe de plaatselijke sportautoriteiten zullen reageren op het FIFA-verbod. De Australische Voetbalfederatie (FFA) heeft nog geen standpunt ingenomen. De voetbalfederatie van de staat Victoria, waar de Brunswick Zebras spelen, zegt dat de hoofddoek kan “op voorwaarde dat de hijab dezelfde kleur heeft als de hoofdkleur van het truitje.” Een andere deelstaat, Nieuw-Zuid-Wales, liet verstaan dat hij de richtlijnen van de FFA zou volgen.

Keuze


“Ik vind dat ze de huidige regel opnieuw moeten bekijken”, zegt voormalig speelster Afifa Saad, een moslima met Libanese achtergrond. “Je kunt mensen niet verbieden om mee te spelen. Mensen kunnen keuzes maken. Als ze een hoofddoek willen dragen, dan is dat hun keuze. Als ze voetbal willen spelen, dan is dat hun keuze. Grote instellingen als de FIFA zouden vrouwen niet mogen ontmoedigen om te spelen. Als je ervan uitgaat dat het een universeel spel is, wat voor signaal geef je dan?”
Saad, die al sinds de middelbare school een hijab draagt, was in 2004 het voorwerp van een grote controverse toen ze voor voetbalclub South Melbourne uitkwam maar net voor een wedstrijd van de scheidsrechter te horen kreeg dat ze haar hijab moest afdoen. Saad weigerde. “Dat incident was een absolute schok”, herinnert ze zich. “Twee minuten voor aftrap zei hij mij dat ik niet kon meespelen.” Ondanks de steun van teamgenoten en tegenstanders mocht Saad het veld niet op.
De voetbalfederatie van Victoria (FFV) oordeelde toen dat Saad niet het slachtoffer van religieuze discriminatie was geweest. De scheidsrechter had enkel willen aangeven dat ze een hijab moest dragen met dezelfde kleur als dat van de truitjes, verklaarde de FFV. Zo herinnert Saad zich het incident niet. “Hij wilde dat ik helemaal geen hoofddoek droeg.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.