Moslimstem kan belangrijk worden in Amerikaanse verkiezingen

Moslims kunnen een belangrijke rol spelen in de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 6 november. Uit een opiniepeiling onder islamitische kiezers blijkt dat 25 procent van hen nog niet weet of de keuze op Democraat Barack Obama of Republikein Mitt Romney valt.

Uit de opiniepeiling onder vijfhonderd geregistreerde moslimskiezers blijkt dat 68 procent van plan is voor Obama te stemmen. Slechts 7 procent kiest voor Romney.

Tienduizenden zwevende kiezers zijn te vinden in de drie swingstates, Ohio, Virginia en Florida. Op deze drie staten richten Obama en Romney hun campagne in de laatste twee weken voor de verkiezingen.

“De moslimstem kan mee bepalend zijn in verschillende staten”, zegt Naeem Baig, voorzitter van de American Muslim Taskforce on Civil Rights and Elections (AMT), die meebetaalde aan het onderzoek. De politieke tak van de AMT zal naar verwachting nog een voorkeur voor een kandidaat uitspreken.

Uit de peiling, die werd gehouden in de eerste twee weken van oktober, bleek ook dat een meerderheid van de respondenten vindt dat de VS de rebellen in Syrië moeten steunen (68 procent) en dat het een goed besluit was om samen met de NAVO te interveniëren in de opstand tegen de Libische leider Khadaffi (76 procent).

De respondenten waren gelijk verdeeld over de vraag of de VS voldoende steun hebben gegeven aan de opstanden in het Midden-Oosten, ook wel bekend als de Arabische Lente.

Volkstellingen

Hoeveel moslims er precies zijn in de VS, is een onderwerp van discussie. In Amerika mag bij volkstellingen niet naar religie gevraagd worden. De Council on American-Islamic Relations (CAIR), een andere sponsor van het onderzoek, schat de totale moslimbevolking in de VS tussen 6 en 7 miljoen mensen. Het aantal moslims in de VS zou daarmee ongeveer gelijk zijn aan het aantal Amerikaanse Joden.

Het Pew Research Center schat het totale aantal islamitische Amerikanen echter op 2,75 miljoen, waarvan een miljoen kinderen (die niet kunnen stemmen). Meer dan 60 procent van de Amerikaanse moslims is volgens Pew immigrant, en daarvan is meer dan 70 procent Amerikaans staatsburger. Moslims die in de VS geboren zijn, zijn meestal Afrikaanse Amerikanen. Samen met Arabieren, Iraniërs en Zuid-Aziaten maken zij ongeveer 80 procent van de Amerikaanse moslimbevolking uit.

CAIR schat het totale aantal geregistreerde islamitische kiezers op minstens een miljoen. Ohio telt volgens CAIR ongeveer 50.000 geregistreerde islamitische kiezers; Virginia ongeveer 60.000 en

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.