Mozambikanen gematigd enthousiast over armoedebestrijding

Slechts 30 procent van de Mozambikanen vindt dat hun leven verbeterd is sinds 2000, toen de VN-lidstaten beloofden werk te gaan maken van acht Millenniumdoelen om de armoede in de wereld te bestrijden. 42 procent van de mensen ziet geen levensverbetering, zo blijkt uit een enquête bij 6.750 gezinnen in Mozambique.
Enquêteurs van de Mozambican Debt Group en de G20, een koepel van 20 hulporganisaties, vroegen bij 6.750 gezinnen in de stad en op het platteland of en op welke manier hun situatie sinds het jaar 2000 was veranderd. De bedoeling van de interviews was na te gaan of de gecoördineerde hulpinspanningen rond de Millenniumdoelen resultaat opleveren.
De 30 procent Mozambikanen die hun leven erop zagen vooruitgaan, schreven dat in de eerste plaats toe aan verbeterde omstandigheden om aan landbouw te doen. De 42 procent mensen die hun levenskwaliteit niet zagen verbeteren, weten dat vooral aan de werkloosheid. Met de vraag over levenskwaliteit wilden de onderzoekers de inschatting van de mensen meten over de eerste Millenniumdoelstelling: de halvering van de armoede tegen 2015.
Wat de tweede doelstelling betreft, de garantie dat ieder kind naar de lagere school kan gaan, heeft Mozambique volgens de statistieken goede vooruitgang geboekt. Uit de enquête blijkt niettemin dat vooral de mensen op het platteland de onderwijssituatie zien verslechteren. De perceptie dat de mannen in Mozambique nog altijd meer kansen krijgen dan vrouwen, strookt dan weer wel met de werkelijkheid. Het grootste probleem blijven tienerzwangerschappen.
Ook de kinder- en de moedersterfte wordt veel pessimistischer ingeschat op het platteland. Op het platteland blijft de weg naar een gezondheidscentrum nog altijd erg lang, waardoor veel mensen hun toevlucht nemen tot traditionele genezers. De mensen rapporteerden verder problemen met toegang tot behandelings- en preventiemethoden voor malaria.
De inspanningen om de toegang tot sanitair te verbeteren werden positief geëvalueerd.
Opvallend was dat heel wat respondenten te kennen gaven dat ze zich zorgen maken over klimaatverandering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.