Mugabe gaat wetsvoorstel tot machtsdeling ondertekenen

Op donderdagnacht keurde zowel het Zimbabwaanse Huis van Afgevaardigden als de Senaat unaniem een grondwetswijzing goed voor het vormen van een eenheidsregering. President Robert Mugabe zal het amendement tekenen zodat oppositieleider Morgan Tsvangirai (MDC) eerste minister kan worden.
In het nieuwe systeem van machtsdeling zal Tsvangirai komende woensdag de eed afleggen als eerste minister. Mugabe blijft president, terwijl Arthur Mutambara, een ander kopstuk van de MDC, de Movement for Democratic Change van Tsvangirai, tot vice-premier zal worden benoemd.
Volgens Zimbabwaans politiek analyst John Mukambe op BBC World zal er ook gewerkt worden aan een democratische grondwet het komende jaar. “Die zal in de vorm van een referendum aan het volk worden voorgelegd en in geval van goedkeuring, zullen vlak daarna opnieuw presidentsverkiezingen volgen.”
De eenheidsregering biedt terug uitzicht op economisch herstel nadat buitenlandse investeerders en hulporganisaties wegtrokken wegens de te grote politieke instabiliteit. Met de nieuwe regering hoopt Zimbabwe opnieuw buitenlandse investeerders aan te trekken in de landbouwsector, de mijnsector en het toerisme.
Nog niet alle struikelblokken voor de nieuwe regering zijn uit de weg geruimd. Eerst en vooral eist Tsvangirai de vrijlating van een zestigtal politieke activisten van MDC die tijdens de verkiezingsrellen werden opgepakt door troepen van Mugabe. Als de gevangenen niet vrij worden gelaten voor komende woensdag, zegt Tsvangirai niet te zullen toetreden tot de regering en zal het globale akkoord tussen de twee partijen worden opgeschort.
Ook over de verdeling van enkele belangrijke ministerposten is nog geen akkoord gevonden tussen de MDC en Mugabe’s Zanu-PF. De positie van minister van Binnenlandse Zaken wordt momenteel door beide partijen opgeëist. Volgens John Mukambe bestaan er twee mogelijkheden voor de nieuwe regering. “Enerzijds wordt er gedacht aan een maandelijkse afwisseling van de ministerpost tussen de twee partijen. Anderzijds is het ook mogelijk dat er twee ministers komen voor één post, een onefficient systeem dat tot nog toe nergens ter wereld gefunctioneerd heeft.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.