Muggen langer laten leven helpt strijd tegen malaria

Als je muggen langer laat laten leven en zich laat voortplanten, dan kan je meer successen boeken in de strijd tegen malaria. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers van de Universiteit of Surrey in Groot-Brittannië.

Door jonge muggen meteen aan te vallen met insecticiden, bevorder je de selectie van resistente muggen, besluiten de Britse wetenschappers. Ze komen tot die conclusie aan de hand de wiskundige modellen.

De modellen laten zien hoe muggen snel immuun worden tegen conventionele insecticiden zoals DDT. De muggen sterven wel zodra ze worden blootgesteld aan de pesticiden. Maar dat werkt alleen op korte termijn. Op lange termijn verhoogt deze aanpak de druk op de selectie van de muggen. De resistente muggen komen daar uiteindelijk als winnaars uit.

Als het insecticide vrouwelijke muggen aanvalt voor ze eitjes leggen, dan versterkt dat net de selectie van vrouwtjes die resistent zijn. Die geven die resistentie vervolgens door aan de volgende generatie muggen. De willekeurige inzet van insecticiden werkt zo de resistentie bij muggen in de hand.

Uitgestelde bestrijding

De wetenschappers ontdekten via de mathematische modellen dat een uitgestelde bestrijding met insecticiden de ontwikkeling van de resistentie vertraagt. Als je de muggen langer laat leven en hen zelfs de kans geeft zich voort te planten, dan neemt de druk op de selectie af en daalt meteen ook de resistentie tegen de insecticiden. Door jonge muggen niet meteen te viseren, zou je insecticiden dus efficiënter kunnen maken.

Muggen besmetten pas op latere leeftijd mensen met malaria. Door de bestrijding met insecticiden uit te stellen verhoog je dus niet meteen het aantal malariabesmettingen, zeggen de wetenschappers.

Volgens de wetenschappen kan deze vaststelling de malariabestrijding veel efficiënter maken in gebieden waar muggen nu zeer resistent zijn tegen bestrijdingsmiddelen.
Het nadeel van die aanpak is dat er meer muggen zullen zijn, geven de wetenschappers toe. “Enerzijds heb je een efficiënte preventie van malariatransmissie door muggen, maar daarvoor moet je leren leven met muggenbeten die geen malariatransmissie inhouden”, zegt dr. Stephen Gourley, die het onderzoek leidde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.