Na varkensgriep nu ook gevaar voor varkens-ebola

Wetenschappers maken zich zorgen over de snelle verspreiding van het ebola-virus onder Filipijnse varkens. De Filipijnse variant is voorlopig ongevaarlijk voor de mens, maar zou net als de Mexicaanse griep kunnen muteren, zo waarschuwen de wetenschappers in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science.
De eerste symptomen doken op in 2008, toen verschillende varkens in de Filipijnen blauwe oren kregen door een gebrek aan zuurstof. De Filipijnse overheid sloot twee boerderijen en nam bloedstalen van 6.500 varkens en vijftig medewerkers. De bloedstalen werden onderzocht in Amerikaanse laboratoria, en daar bleek dat het om Reston ebola ging, een variant van de besmettelijke ziekte die ongevaarlijk is voor de mens. Van de medewerkers bleken er zes van positief te testen. Geen van de besmette personen werd ziek.
Toch maken wetenschappers zich zorgen over de mogelijke mutatie van het virus in de varkens. Ze roepen de Filipijnse overheid op om snel werk te maken van een vlotte rapportering van zieke varkens en de verkoop van illegaal geslacht vlees aan banden te leggen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention in Atlanta beschouwt het virus als een “categorie 4 pathogeen”, een categorie die gereserveerd is voor de meest gevaarlijke en exotische ziekten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bezorgd. Ze wijst erop dat de onderzochte personen niet ziek zijn geworden, maar dat het stuk voor stuk gezonde volwassenen betrof en dat er dus geen conclusies getroffen kunnen worden voor alle bevolkingsgroepen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.