NAM geeft leden stemadvies over Irak-resolutie

De Beweging van Niet-gebonden Landen (NAM) roept Angola, Kameroen, Chili, Guinee, Pakistan en Syrië op in de VN-Veiligheidsraad tegen een resolutie te stemmen die het licht op groen zou zetten voor een oorlog tegen Irak. De zes landen maken deel uit van de NAM, die met zijn 116 leden de grootste groepering van ontwikkelingslanden vormt.



Maleisië, dat voor het ogenblik het voorzitterschap van de NAM in handen heeft, heeft de zes NAM-lidstaten in de Veiligheidsraad een brief geschreven waarin het hun herinnert aan de verklaring die alle NAM-staatshoofden hebben ondertekend op hun topontmoeting in Kuala Lumpur vorige maand. De beweging nam toen stelling tegen initiatieven die zouden kunnen leiden tot een oorlog tegen Irak zonder toestemming van de Veiligheidsraad.

De drie Afrikaanse NAM-leden in de Veiligheidsraad - Angola, Kameroen en Guinee – hebben vorige maand ook een verklaring ondertekend op de Frans-Afrikaanse top in Parijs waarin ze stellen dat er nog alternatieven zijn voor een oorlog tegen Irak. Ze hebben ook ingestemd met een verklaring van de Afrikaanse Unie die het gebruik van militair geweld afzweert.

De VS en Groot-Brittannië vijlen momenteel de ontwerptekst bij van een resolutie die een militaire actie tegen Irak binnen korte tijd mogelijk zou maken. Waarschijnlijk komt het later deze week tot een stemming over die tekst. Frankrijk en Rusland hebben al aangekondigd dat ze gebruik zullen maken van hun vetorecht waarmee ze elk resolutievoorstel kunnen kelderen, maar de VS en Groot-Brittannië mikken op een “morele meerderheid” onder de vijftien leden van de Veiligheidsraad.

Naast de VS en Groot-Brittannië hebben zich ook Spanje en Bulgarije al voor een spoedige actie tegen Irak uitgesproken. De tegenstemmers Frankrijk en Rusland krijgen versterking van China en Duitsland. De zeven ontwikkelingslanden die momenteel in de V-raad zetelen, zitten dus op de wip. Van die zeven maakt slechts één land – Mexico – geen deel uit van de NAM.

Van de zes NAM-leden heeft Syrië al aangekondigd dat het tegen een oorlogsresolutie zal stemmen. De VS en Frankrijk hebben de voorbije weken geprobeerd de vijf overige landen in hun kamp te halen, maar tot hiertoe hebben die nog niet laten horen hoe ze zullen stemmen.

De Maleisische premier Mahathir Mohamed hield vorige maand in Kuala Lumpur een vurig pleidooi tegen de oorlog. Volgens hem moeten de lidstaten van de NAM de rangen sluiten en ijveren voor een wereldwijd verbod op het bezit van atoomwapens, het stopzetten van de ontwikkeling van steeds dodelijkere conventionele wapens en de inperking van de wapenhandel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.