Namibië wil geen Tsjernobyl worden

Het voorstel van de Russische overheid om een reeks kleine kerncentrales te bouwen in Nambië, stuit op verzet. De milieugroepering Earthlife Namibië zegt dat het land veel betere, veiliger en meer duurzame alternatieven heeft, zoals zonne- en windenergie.
Het voorstel van de Russische overheid om een reeks kleine kerncentrales te bouwen in Nambië, stuit op verzet. De milieugroepering Earthlife Namibië zegt dat het land veel betere, veiliger en meer duurzame alternatieven heeft, zoals zonne- en windenergie.
Namibië zoekt betrouwbare energiebronnen. Het land voert nu peperdure elektriciteit in uit de kerncentrale van Koeberg in Zuid-Afrika, maar Zuid-Afrika heeft onlangs beslist de elektriciteitsleveringen aan Namibië stop te zetten.
De Russische eerste minister Mikhail Fradkov zei afgelopen week tijdens een bezoek aan Namibië dat Rusland bereid is om het land te helpen kernenergie te genereren uit haar immense uraniumreserves. “We zijn klaar om de dreigende energiecrisis in het hoofd te bieden”, zei Fradkov. Namibië was de vijfde grootste exporteur van uranium in 2005 en vertegenwoordigt acht procent van de uraniumproductie in de wereld. Binnen enkele jaren moet dat tot 12 à 14 procent gestegen zijn.
“Kernenergie is geen aanvaardbaar alternatief om de elektriciteitscrisis te bezweren”, zegt Bertchen Kohrs, de voorzitter van Earthlife Namibië, in de krant The Namibian. “Het is moeilijk te begrijpen dat Namibië de betwistbare nucleaire technologie van Rusland of zelfs China zou willen. Beide landen staan bekend voor het slechte onderhoud van hun centrales en ze hebben allebei een lange geschiedenis van een slecht milieubeleid”.
Kohrs vraagt zich af hoe Namibië zou kunnen reageren op een nucleair incident. “Het is nog maar de vraag of Rusland iets geleerd heeft van de ramp in Tsjernobyl”, besluit Kohrs.
Ook mensenrechtengroepering “National Society for Human Rights” stelt zich vragen bij de kerncentrales. Kernenergie is geen propere energie. Dat is het nooit geweest en dat vormt een groot probleem. We zijn erg bezorgd dat dit de start kan vormen van het dumpen van kernafval in Namibië”, zegt Phil ya Nangoloh, het hoofd van de mensenrechtengroepering aan “Voice of America”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.