Nationale betoging voor rechtvaardiger asielbeleid

Duizenden mensen zakten gisteren naar Brussel af om mee te stappen in een protestmars tegen het huidige regularisatiebeleid. Meer dan 140 Franstalige en Nederlandstalige organisaties steunden de oproep om mee te betogen.
Met de protestmars willen de organisaties de druk op de toekomstige regering verhogen om werk te maken van een meer rechtvaardig en humaan asielbeleid met een regularisatiecommissie en duidelijke criteria, iets waar paars de voorbije jaren niet in slaagde.
Duizenden mensen zonder papieren participeren immers in het Belgische sociale en economische leven, hun kinderen lopen hier school. Sommigen worden niet geregulariseerd ook al voldoen ze aan alle voorwaarden.

Hervorming onvoldoende


In 2006 werd een hervorming doorgevoerd in de asielwetgeving, maar die kon niet verhinderen dat nog steeds felle kritiek bestaat op willekeur die door de overheidsadministratie gehanteerd wordt in de regulariseringsprocedure. Volgens vluchtelingenorganisaties veranderde weinig of niets voor de sans-papiers. Ze blijven met rechtsonzekerheid leven door hun afhankelijkheid van de inconsequente administratie.

Eisen


Het Forum Asiel en Migraties wil de kwaliteit van de regularisatiewetgeving verbeteren door 3 elementen te respecteren. Eerst en vooral moet de proceduresnelheid opgedreven worden, daarnaast moeten de rechten voor de verdediging gerespecteerd worden. Dat houdt in dat de aanvrager de kans moet krijgen zijn verzoek mondeling toe te lichten voordat de beslissing valt.
Ten slotte moet elke asielaanvraag aan een individueel onderzoek onderworpen worden door een commissie, zoals de Commissie van Advies voor Vreemdelingen, die nu al bevoegd is voor zaken in verband met de Verblijfswet.
Ook stelde het een reeks regularisatiecriteria op die de procedure meer open en duidelijk moeten maken, waardoor aanvragers meer zekerheid krijgen:
  • Regularisatie voor te lange procedures
  • Regularisatie wegens ziekte of waarvoor geen of onvoldoende adequate behandeling of verzorging bestaat in het land van herkomst
  • Regularisatie in geval van materiële onmogelijkheid tot terugkeer
  • Regularisatie in geval van duurzame bindingen met België of een situatie waarbij verblijf de enige uitweg is

Meer info op ondermeer de website van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Forum Asiel en Migraties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.