Nauwelijks interesse voor verkiezingen

Waarom zou ik gaan stemmen. Ik heb vandaag nauwelijks wat gegeten. Waarom zou ik voor mensen kiezen die zich enkel bekommeren om hun eigen familie? Ibrahim Camar, een ‘zakenman’ in de Guinese Conakry, verwoordt het gevoel dat de verkiezingen van zondag overheersten. Er daagden bijzonder weinig kiezers op voor de stembusslag, die een democratisch dieptepunt bleek.

De hele bedoening is absolute nonsens, ik denk dat (president) Lansana Conte en zijn PUP gewoon de macht willen behouden. Het is tijd voor verandering, zegt Binta Sowe, een huisvrouw. Heel wat Guinezen zijn hun president spuugzat, maar ze konden hem zondag niet afstraffen in het stemhokje. De enige tegenkandidaat van de president was Mamadou Bhoye Barry, de leider van de Unie voor Nationale Vooruitgang (UPN), een klein partijtje met welgeteld één volksvertegenwoordiger: hemzelf. De onbekende oppositiekandidaat wordt ervan verdacht gebruikt te zijn door de president om de verkiezingen een aura van geloofwaardigheid te geven.

Na afloop beet Barry echter wel van zich af: Deze verkiezingen waren bedisseld nog voor er gestemd werden. Ze zijn frauduleus,” verklaarde hij. “De kiescommissie is niet onafhankelijk en de aanhangers van de oppositie werden geïntimideerd. Vorig jaar bij de parlementsverkiezingen was er een electoraat van drie miljoen. Nu zijn er 5,9 miljoen kiezers. Dit is onaanvaardbaar.

Twee dozijn andere partijen werden door het hooggerechtshof gediskwalificeerd omdat ze de vereiste registratie van 10.000 dollar niet hadden betaald. De oppositiepartijen weigerden deel te nemen, deels uit protest omdat de president de grondwet liet aanpassen om een derde ambtstermijn te kunnen vervolmaken (voortaan voor zeven jaar) en deels omdat ze niet geloofden dat de verkiezingen eerlijk zouden verlopen. Generaal Conté kwam aan de macht dankzij een staatsgreep in 1984 en werd daarna twee keer op frauduleuze wijze verkozen. Mamadou Ba, de leider van de oppositiepartij UDF beschrijft ook deze verkiezingen als een farce en een persiflage van de democratie.

Zeven oppositiepartijen, verenigd in een Revivalfront voor Democratische Veranderingen riepen op om de verkiezingen te boycotten en dat lijkt aardig gelukt. De mensen zaten gewoon voor hun huis te kaarten of te dammen. Velen hadden niet eens door dat er verkiezingen gehouden werden, zegt Fantamady Condeh, een journalist in de hoofdstad.

De uitslagen van de verkiezingen zijn nog niet binnen maar niemand twijfelt eraan dat de huidige president een ruime meerderheid van de stemmen zal halen. President Conte is nog amper te been door suikerziekte en andere gezondheidsproblemen. Hij regeert vanuit zijn dorp en komt nog amper in de hoofdstad. Veel waarnemers, onder meer de International Crisis Group, achten de kans reëel dat Guinee afglijdt naar een burgeroorlog na de dood van Conté.

In de buurlanden worden de ontwikkelingen met argusogen gevolgd, gezien eventuele onlusten kunnen overslaan onder meer Liberia en Sierra Leone, die een broze vrede kennen na jaren van instabiliteit.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.