Nederlanders minder gul voor ontwikkelingslanden

Nederland geeft per jaar ruim vier miljard euro uit aan ontwikkelingssamenwerking. Zes op tien Nederlanders vinden dat te veel. Er zijn opeens ook minder Nederlanders die zelf geld geven voor hulp aan het Zuiden.
Nederland is traditioneel erg gul voor de ontwikkelingslanden. Alleen de Scandinavische landen gaan nog dieper in de schatkist. Maar terwijl in 2006 60 procent van onze Noorderburen nog voorstander was van meer ontwikkelingshulp, gaat die ruimhartigheid nu veel Nederlanders te ver. De resultaten van een recente enquête van het Nederlandse maandblad onzeWereld zijn verrassend. Bijna vier op de tien bevraagde Nederlanders vindt dat het zeker twee miljard euro minder kan. Slechts tien procent wil dat Nederland nog meer doet.
Meer Nederlanders houden ook zelf de vinger op de knip. Van het representatieve staal van 526 Nederlanders dat onzeWereld in december 2007 aan de tand liet voelen, gaf 78 procent dat jaar aan goede doelen, vergeleken met 84 procent het jaar daarvoor. De mensen die blijven geven, komen wel met meer geld over de brug. Ze hebben vooral vertrouwen in kleine hulporganisaties; grotere organisaties en zeker de overheid verliezen aan vertrouwen.
Zestig procent van de bevraagden vindt dat hij of zij genoeg doet voor een betere wereld, een lichte daling in vergelijking met 2006. Ook de bereidheid om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken, neemt af. In 2006 kon nog bijna een kwart van de Nederlanders zich dat voorstellen, nu is dat nog maar 17 procent.
“Ik vrees dat Nederland de rekening gepresenteerd krijgt van een naar binnen gekeerd overheidsbeleid”, zegt René Grotenhuis, de directeur van de Nederlandse hulporganisatie Cordaid, in onzeWereld. “Het gevoel heerst dat het in dit land niet goed gaat en dat de overheid zich eerst op het eigen land moet richten.”
Veel bevraagden hebben de indruk dat al die hulp weinig verandert. Ze betwijfelen ook of het geld goed besteed wordt. En ze ergeren zich blauw aan geldinzameling via telefoontjes, activisten op straat of geadresseerde mailings.

Vlaanderen


In Vlaanderen vergroot het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking nog. Dat is in elk geval de conclusie van een peiling die de Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11 eind vorig jaar publiceerde. De helft van de Vlamingen hopen dat de ontwikkelingssamenwerking stijgt. Vooral jongeren zijn daarvoor. Ongeveer zestig procent van de Vlamingen geeft zelf, en net als in Nederland worden de schenkers guller.
De totale ontwikkelingsinspanning van Vlaanderen en België is nog wel niet vergelijkbaar met die van Nederland. Nederland haalt al jarenlang de internationale fatsoensnorm van 0,7 procent van zijn bruto binnenlands product, terwijl de Belgische regering zelfs niet op koers lijkt te zitten om die doelstelling zoals beloofd tegen 2010 te halen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.