Nederlanders promoten natuurlijke geboortes in Argentinië

Zou jij de zonsopgang willen versnellen? Baby’s nemen hun tijd om geboren te worden, zegt het Argentijnse fotomodel Dolores Barreiro in een televisiespotje. In Argentijnse privé-klinieken bevalt de helft van de vrouwen met een keizersnede. In openbare ziekenhuizen krijgen ze standaard geneesmiddelen om de bevalling sneller te doen verlopen en worden barende vrouwen zelfs vaak vastgebonden. De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Mama Cash financiert er nu een originele mediacampagne voor natuurlijke geboorte.

Laat je niet neerleggen, zegt de zwangere populaire Argentijnse actrice Leticia Brédice in een ander spotje. De zin heeft een dubbele betekenis: letterlijk dat vrouwen het recht hebben in de houding te bevallen die ze zelf verkiezen, maar figuurlijk dat vrouwen niet moeten toelaten dat hun rechten worden geschonden. De mediacampagne is een initiatief van de Argentijnse niet-gouvernementele organisatie Dando a Luz (Baren) en krijgt financiële steun van Mama Cash uit Nederland, het land bij uitstek van thuisbevallingen en natuurlijke geboortes.

Laat ze je baby niet van je wegnemen, adviseert een andere actrice. Kan je je voorstellen alleen te trouwen, zonder echtgenoot en zonder familieleden? Waarom aanvaarden we dan dat we alleen moeten zijn op zo’n belangrijk ogenblik als de geboorte van onze kinderen?, zegt een derde. Mannen nemen ook deel aan de campagne. De populaire televisiepresentator Julián Weich raadt aan de navelstreng niet door te knippen voor die stopt met kloppen, om de ijzeropname van de pasgeborene te stimuleren. Maar niet alle Argentijnse gynaecologen willen daarop wachten.

En dat is lang niet alles. In openbare ziekenhuizen mag de vader niet bij de bevalling aanwezig zijn, en soms zelfs niet bij echo’s. De standaardprocedure is dat vrouwen aan een infuus worden gelegd om de weeën te stimuleren, dat men kunstmatig de vruchtvliezen scheurt en een knip geeft. Barende vrouwen moeten verplicht liggen en vaak worden hun benen vastgebonden.

De helft van alle bevallingen in privé-ziekenhuizen zijn keizersneden, een ingreep die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie maar in 15 procent van alle bevallingen nodig is. Maar veel keizersneden zijn makkelijker te plannen voor artsen. Vrouwen uit de hogere en middenklasse vragen vaak zelf om een keizersnede. Maar dat komt gedeeltelijk doordat vrouwen angstig zijn geworden, soms juist vanwege slechte ervaringen bij gewone bevallingen die niet goed begeleid werden, zegt Sonia Cavia van Dando a Luz, de organisatie die de mediacampagne heeft opgezet.

Argentinië kent sinds november vorig jaar een wet die barende vrouwen het recht geeft met respect behandeld te worden, maar die bleef totnogtoe dode letter. De wet zegt dat vrouwen op voorhand op de hoogte moeten worden gesteld van alle medische interventies tijdens de weeën en de bevalling zelf, zodat ze zelf tussen de verschillende opties kunnen kiezen. De wet geeft vrouwen het recht op een natuurlijke bevalling en dat ze hun baby vlak na de geboorte bij zich mogen houden als er geen sprake is van dringende medische zorgen.

Sinds het begin van de campagne eind mei krijgt Dando a Luz al dubbel zoveel telefoontjes van vrouwen met vragen. Sommigen vragen hoe ze slechte behandeling in klinieken kunnen aanklagen. De nieuwe wet maakt inbreuken in principe strafbaar. Dando a Luz bracht dit jaar al verschillende zaken voor de bevoegde ombudsman, waardoor ziekenhuisdirecteuren zich moesten verklaren en de praktijken in hun instelling aanpassen. (ADR/MM)

http://www.mamacash.nl/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.