Negen miljoen Latijns-Amerikanen belanden in de armoede

In een jaar tijd zijn er in Latijns-Amerika negen miljoen armen bijgekomen. Dat is een gevolg van de wereldwijde crisis. Een derde van het continent leeft nu onder de armoedegrens.
Volgens het sociale jaarrapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-organisatie, steeg de armoede op het continent dit jaar met 1 procent van 180 naar 189 miljoen personen. Daarvan leven 76 miljoen mensen in extreme armoede.

Deze cijfers betekenen een breuk met de neerwaartse trend sinds 2002. Van 2002 tot 2008 waren 41 miljoen Latijns-Amerikanen erin geslaagd uit de armoede te geraken.

Het bruto binnenlands product van Latijns-Amerika zal dit jaar 1,5 tot 1,8 procent krimpen.

De economische turbulentie heeft volgens de Cepal niet zo’n grote impact op de armoedecijfers als in vorige crisissen in Latijns-Amerika, zoals die in Argentinië in 2002. Dat wordt onder meer toegeschreven aan de groei van de openbare uitgaven de afgelopen jaren, waardoor de sociale bescherming groeide. Van 1990 tot 2007 groeide het aandeel van het sociale luik in de openbare uitgaven in de regio van 43 naar 60 procent.

Toch waarschuwt de Cepal dat Latijns-Amerika minder snel de eerste Millenniumdoelstelling zal halen, het halveren van de extreme armoede en honger tegen 2015 in vergelijking met 1990.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.