Neonazi's veroordeeld

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft vandaag (woensdag) Stefan Wijkamp en de Nederlandse extreem-rechtse politicus Joop Glimmerveen veroordeeld tot een geldboete van elk 1.100 euro.
Op 10 maart 2007 brachten de twee de Hitlergroet op een Duitse militaire begraafplaats in Lommel. Het duo sprak die dag ook een groep van 150 tot 200 neonazi’s toe, in hun toespraak verheerlijkten ze het nazisme en spitsten ze zich toe op de problematische aanwezigheid van vreemdelingen.
Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding zegt tevreden te zijn met de uitspraak. Het Centrum ontvangt een symbolische schadevergoeding van 1 euro.
Al verschillende keren legde het Centrum klacht neer tegen personen die in het openbaar de Hitlergroet brengen en/of het nazisme verdedigen. Sinds 1996 bestaat hierover een duidelijke rechtspraak op basis van de antiracismewet.
Volgens het Centrum bevestigt deze uitspraak dat de overheid met de huidige wetgeving kan optreden tegen dit soort praktijken en ze effectief kan vervolgen. ‘Politie, veiligheidsdiensten en staatsveiligheid moeten waakzaam blijven voor dergelijke gebeurtenissen die niets te maken hebben met het recht op vrije meningsuiting en van de vervolging ervan een prioriteit maken’, zegt directeur Jozef De Witte.

Waar tot voor kort slechts schoorvoetend werd ingegrepen, betekent deze uitspraak een welgekomen ommekeer.
Blood and Honour


‘Het is geen toeval dat neonazistische groeperingen zoals Blood and Honour locaties in België uitkiezen om er herdenkingen en concerten te organiseren, waarbij de talrijke Duitse, Nederlandse en Engelse nummerplaten opvallen’, schrijft het Centrum in een persbericht.
‘Waar tot voor kort slechts schoorvoetend werd ingegrepen, betekent deze uitspraak een welgekomen ommekeer: België moet de internationale kritiek van ondermeer de Verenigde Naties ernstig nemen en alles in het werk stellen om dergelijke manifestaties onmogelijk te maken.’
Neonazistische bijeenkomsten kunnen afgeblokt worden door bijzondere opsporingsmethoden toe te laten, dergelijke samenscholingen te laten verbieden door de burgemeester of de organisaties te verbieden.
‘Wij vragen aan het parlement om deze voorstellen te bespreken en om spoedig over de fractiegrenzen heen een consensus te bereiken die dergelijke manifestaties in België onmogelijk maakt’, besluit De Witte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.