Nepal houdt gemeenteraadsverkiezingen met lege kieslijsten

Over twee weken moeten de Nepalezen naar de stembus om nieuwe lokale bestuurders te kiezen. Maar gisteren (26 januari) kwam vrijwel niemand opdagen om zich kandidaat te stellen. Er blijken nauwelijks kandidaten te vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen.




De lokale verkiezingen moesten de eerste stap in de terugkeer naar vrede en democratie. Koning Gyanendra heeft het zijn onderdanen beloofd toen hij een jaar geleden de regering aan de kant schoof in een bloedloze coup. De lokale verkiezingen moeten in 2007 gevolgd worden door parlementsverkiezingen.

Maar gaan ze nog wel door? Er daagden bijna geen kandidaten op voor de kieslijsten donderdag. De nationale kiescommissie wil een tweede registratiedag organiseren in kantons waar niemand kwam opdagen. Zelfs in de dichtbevolkte en relatief veilige hoofdstad Kathmandoe zijn er maar 98 kandidaten voor 177 zetels.

Volgens de regering heeft dat te maken met de protesten die Nepal momenteel in de greep hebben. Een oproep tot nationale staking kende donderdag veel gehoor. “We hebben klachten ontvangen van mensen die zich door de ‘bandh’ (de nationale staking) niet konden registreren”, zegt Tej Muni Bajracharya, de woordvoerder van de kiescommissie. “Maar de belangrijkste barrière was de sfeer van angst”. De maoïstische rebellen hebben aangekondigd dat ze de verkiezingen gaan verstoren.

De lege kieslijsten hebben echter vooral te maken met het feit dat zeven politieke partijen - bij de vorige verkiezingen samen goed voor 90 procent van de stemmen - de verkiezingen boycotten. “Er staat niemand op de lijst die behoort tot één van de zeven partijen. En er staat niemand op die ook maar iets van politiek kent”, zegt Pradip Nepal, de woordvoerder van de Nepalese politieke partij. “Voor ons is de boycot dus een succes, ja.”

Het gonsde deze week van de geruchten dat de monarch door de knieën zou gaan en een akkoord zou sluiten met de partij Nepali Congres. Maar de deal kwam er niet. Er kwam enkel nieuws over de moord op een mandataris van de partij Nepal Sadbhavana. De regering schreef de moord toe aan de maoïsten, maar dat is verre van zeker.

Gisteren werden meer dan 2000 mensen opgepakt op meer dan een dozijn plaatsen in Nepal. Vandaag (27 januari) hebben de belangrijkste politieke partijen aangekondigd dat ze doorgaan met de protesten. Ze roepen iedereen op om volgende week een zwarte vlag te hijsen ter ere van de eerste verjaardag van de coup door Gyanendra. Op 1 februari 2005 stuurde de koning de regering de laan uit, wierp hij politici achter de tralies en schortte hij de burgerrechten op. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.