Nepevenement van illegalenspotters flopt

Het Minuteman Project, een mediageniek project van burgerwachten om overstekende illegalen te betrappen in Arizona, lijkt een non-event te worden. Tot dusver konden de illegalenspotters één uitgedroogde Mexicaan onderscheppen. Maar het xenofobe initiatief vormt duidelijk een inspiratiebron in het zuiden van de VS.



De Minutemen zeggen dat ze sinds begin deze maand 268 overstekende illegalen betrapt hebben aan de grens met Mexico. Maar zowel de Amerikaanse als de Mexicaanse regering ontkennen dat. Salvador Zamora, een woordvoerder van de Amerikaanse Grensbewaking, weerlegt de zegebulletins van de Minuteman-vrijwilligers. De Amerikaanse overheid heeft deze maand inderdaad illegalen gearresteerd, maar geen enkele met behulp van de burgerwachten.

Het project (genoemd naar de milities die in de 18de eeuw het Engelse juk hielpen afwierpen) werd op 1 april onder ruime media-aandacht gelanceerd door ‘bezorgde burgers’ in Arizona. Ze patrouilleren nog tot eind deze maand op een kwetsbare grensstrook in hun deelstaat, die goed is voor meer dan de helft van de illegale oversteken.

Meer dan 1.000 vrijwilligers, vooral ex-militairen, zouden op het appel zijn. Ten minste 20 van hen houden de grens in het oog vanuit een privé-vliegtuig, zo heet het op de website van Minuteman. Verder zouden nachtkijkers, telescopen en een rechtstreekse verbinding met de Amerikaanse douanediensten worden gebruikt.

Twee weken later blijkt het project grotendeels gebakken lucht. Volgens de Mexicaanse en Amerikaanse overheid zijn de vrijwilligers met minder dan 100 (vooral gepensioneerde) mensen. Ze zitten niet in een vliegtuig maar in een strandstoel. Ze brengen hun dagen door met kamperen, kletsen en kaarten. De schamele wapens die ze hebben, zitten veilig achter slot en grendel.

Minuteman lijkt in niets op wat aangekondigd werd, zegt de Mexicaanse consul van Arizona Carlos Flores. Dat is goed nieuws, zou ik zeggen. Volgens Flores hebben de burgerwachten welgeteld één immigrant onderschept. Die kwam zich zelf aanbieden omdat hij uitgedroogd was. Hij vroeg water en het telefoonnummer van de Grensbewaking.

Op de video-opname die de vrijwilligers van Minuteman van de ontmoeting maakten, is te zien hoe ze de man geld geven en een T-shirt met opschrift Brian Barton (naam van de vrijwilliger) heeft een illegale migrant gesnapt. Al wat hij kreeg was deze T-shirt.

Er deed zich wel een incident voor op een parking langs de autosnelweg in Arizona. Reservist Patrick Haab richtte daar zijn geweer op zeven sans-papiers. Hij hield ze onder schot en riep de politie erbij. Tot zijn verbazing werd hij zelf gearresteerd. Hij riskeert een veroordeling wegens gewapende overval.

De man bleek niets van doen te hebben met Minuteman.

Het Border Action Network, een Arizoonse vluchtelingenorganisatie, gelooft dat Minuteman uiteindelijk toch niet zo’n onschuldig evenement is. Deze groepen drijven het migratieprobleem op de spits. Ze zien het ruimere geheel niet en hebben niet door alleen een totaaloplossing uitkomst biedt, zegt BAN-directeur Nahyeli Mendivil.

De groep verspreidt volgens velen xenofobe boodschappen en krijgt daar ruime media-aandacht voor. Aan het huidige tempo, zal de invasie ervoor zorgen dat de VS binnen 25 jaar volledig onder de voet gelopen is door illegalen, verkondigt James Gilchrist, de Vietnam-veteraan die het Minuteman Project leidt. Het is genoeg dat er één van de vrijwilligers door zijn dak gaat en een vluchteling neerknalt”, waarschuwt Mendivil.

Minuteman is niet het enige burgerwachtproject langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. Sommige groepen zijn marginale jagersclubs met minder dan tien leden. Maar burgerwachten als Ranch Rescue, Civil Homeland Defence en American Border Patrol zijn bijzonder actief. Gekleed in camouflagepak of cowboyuitrusting ondernemen ze te paard of in jeeps excursies naar afgelegen gebieden om illegalen op te sporen en over te leveren aan de Grensbewaking.

Jaarlijks glippen ongeveer 400.000 Mexicaanse immigranten door de mazen van de steeds fijnere grenscontrole. Meer dan een miljoen worden betrapt en worden weer de grens over gezet. Momenteel leven er bijna 40 miljoen mensen met Mexicaanse afkomst in Amerika. Vijf miljoen van hen hebben geen papieren. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.