“Netanyahu kantelde schildpad op zijn rug”

De toespraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de toekomst van Palestina, is in slechte aarde gevallen bij de Palestijnen. Ze zien het vredesproces somber in.
“Netanyahu’s opmerkingen hebben alle initiatieven gesaboteerd, alle inspanningen stilgelegd en ze dagen de Palestijnse, Arabische en Amerikaanse positie uit”, zei Nabil Abu Rdeinah, woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.
Zondag heeft premier Netanyahu voor het eerst gezegd dat hij zich in de oprichting van een Palestijnse staat kon vinden. Hij koppelde daar wel enkele belangrijke beperkingen aan. Zo moet het om een gedemilitariseerde staat gaan, moet Jeruzalem de hoofdstad van Israël blijven en kunnen Palestijnse vluchtelingen niet terugkeren naar Israël.
PLO-kopstuk Yasser Abed Rabbo, een vertrouweling van Mahmoud Abbas, zei dat Netanyahu’s toespraak inhoudsloos was. “Netanyahu is een oplichter … die trucs bedenkt over het bereiken van vrede.”

Schildpad op zijn rug


De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat zei dat de Israëlische premier “de deur naar onderhandelingen over een permanente status had gesloten. We vragen de wereld zich niet te laten misleiden door zijn gebruik van de term Palestijnse staat omdat hij hem beperkt. Het vredesproces ging al vooruit met de snelheid van een schildpad. Netanyahu heeft hem nu gewoon op zijn rug gekanteld.”
Erekat riep op het Arabische vredesinitiatief af te voeren. Het Saoedische vredesplan, dat tijdens de top van de Arabische Liga in 2002 werd aangenomen, riep op tot een normalisering van de relaties tussen Israël en de Arabische wereld in ruil voor de terugtrekking van Israël uit de bezette gebieden en de terugkeer tot zijn internnationaal erkende grenzen.
Ahmed Yousef, Hamas’ viceminister van Buitenlandse Zaken en politiek adviseur van Hamasleider Ismail Haniyeh, zegt dat Netanyahu’s speech niets dan verbloemde retoriek was. “Zijn hele toespraak was alleen bedoeld om Obama tevreden te stellen. Het was eigenlijk onzin, er was nooit echt de bedoeling om tot een vredesakkoord met de Palestijnen te komen.”

Bal bij de Amerikanen


“De bal ligt nu in het kamp van de Amerikanen”, zegt Samir Awad, politicoloog aan de Birzeit-universiteit op de Westelijke Jordaanoever. “Het valt nog af te wachten of ze het slechte product dat Netanyahu hen tracht te verkopen, ook echt gaan kopen.”
“Eigenlijk ondermijnt Netanyahu op een weinig subtiele manier twee van Obama’s belangrijkste eisen. Hij weigerde de uitbreiding van de nederzettingen te stoppen, en het soort staat dat hij voor ogen heeft zou niet echt zijn wat volgens internationale normen een onafhankelijke staat is.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.