Ngo’s maken brandhout van Bush' anti-aidsinitiatief

Het nieuwe anti-aidsinitiatief ter waarde van 500 miljoen dollar dat president George Bush woensdag voorstelde, wordt zeer koel onthaald door aids-activisten. “Het plan is voornamelijk een show”, stelt Act Up, de wereldwijde Aids-alliantie samen met andere organisaties. De ngo’s protesteerden bij een diner voor fondsenwerving van de Republikeinen. Hetging om een evenement dat door grote farmaceutische multinationals waaronder GlaxoSmithKline gesteund werd, en dat 30 miljoen dollar voor de partij in het laatje moest brengen.Het plan van Bush voorziet de komende twee jaar 500 miljoen dollar aan bilaterale hulp om de hiv-overdracht van moeder op kind met 40 procent in te perken. Jaarlijks zullen in 12 Afrikaanse en een aantal Caribische landen één miljoen vrouwen behandeld worden. Omdat die hulp via bilaterale kanalen geschonken wordt, en niet via het nieuwe Globale Fonds van de Verenigde Naties voor de bestrijding van Aids, Tuberculose en Malaria, zal de medicatie voor het programma bij de grote farmaceutische bedrijven gekocht worden, en niet bij firma’s die goedkopere generische versies produceren en vaak in de ontwikkelingslanden zelf gevestigd zijn. ”De regering is bang dat het Globaal Fonds de belangen van de grote bedrijven zal schaden”, stelt Salih Booker, directeur van Africa Action, een coalitie die een sleutelrol speelde in de anti-apartheidscampagne in de jaren 70 en 80.

De activisten zijn bijzonder kwaad over het feit dat het nieuwe plan de inspanningen van het Congres om honderden miljoenen aan het Globaal Fonds te schenken teniet doen. Twee weken eerder verzette de regering zich tegen een wet van de senaat (ingediend door een Democraat en een Republikein) om een extra 700 miljoen dollar vrij te maken, waarvan de helft naar het Globaal Fonds zou gaan. Bush kwam ook persoonlijk tussen bij senatoren Bill Frist en Jesse Helms om hen te overtuigen 300 miljoen dollar van een hangend pakket over te dragen naar het nieuwe anti-aidsplan zodat het zou lijken dat het allemaal nieuw geld was. “Hadden Frist, Bush en Helms niet tussengekomen dat had het Globaal Fonds nu 700 miljoen dollar gekregen”, zei Paul Davis, directeur overheidsrelaties bij Health GAP.

De ngo’s blijven hopen dat de regering haar bijdragen aan het Globaal Fonds van de VN toch zal verhogen Dat fonds heeft volgens de VN tien miljard dollar per jaar nodig om de verspreiding van aids effectief aan te pakken. Aids heeft de voorbije 20 jaar nu al aan 23 miljoen mensen het leven gekost. Momenteel zijn wereldwijd zo’n 40 miljoen mensen besmet, waarvan 30 miljoen Afrikanen. Er worden ongeveer 2000 baby’s per dag besmet tijdens de zwangerschap, geboorte, of door borstvoeding. Washington heeft tot hiertoe amper 300 miljoen dollar aan het Fonds bijgedragen en heeft het komende jaar een bijkomende 200 miljoen beloofd. Dat is slechts een klein percentage van de 25 procent van de totale nodige middelen die Washington normaal aan belangrijke VN-initiatieven geeft. “Als de VS zich slechts beperkt engageert, voelen bovendien ook andere landen geen druk om hun bijdrage op te drijven,” zegt Salih Booker. ‘Volgens Davis is het zeker dat veel meer mensen van aids zullen sterven omdat het Globaal Fonds op heel wat vragen niet zal kunnen ingaan.

Booker noemt het moment dat het plan wordt aangekondigd - een week voor de komende top van de G8 in Canada – bijzonder cynisch. Daar zal één dag gewijd worden aan een discussie rond Afrika en onder meer de aidscrisis. “Bush kondigt dit nu aan om kritiek op voorhand in de kiem te sporen en het te doen lijken dat hij echt iets aan armoede en aids doet”, aldus Booker.

Een recent rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA voorspelt een scherpe stijging van het aids-virus in Nigeria en Ethiopië, landen met een gezamenlijke bevolking van 200 miljoen. De verspreidingsgraad in de twee landen zou tegen 2010 met 20 procent of meer kunnen stijgen, aldus de CIA. Het nieuwe initiatief van Bush richt zich dit jaar naar Ethiopië, Botswana, Ivoorkust, Kenia, Mozambique, Rwanda, Zuid-Afrika, en Oeganda. Volgend jaar zijn Nigeria, Namibië, Tanzania, Zambia, Guyana en Haïti aan de beurt.


Ref: af hd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.