Niet iedereen kan lezen of mag schrijven

Morgen, 23 april vindt de World Book and Copyright Day van de United Nations Educational Scientific and Cultural Organization (UNESCO) plaats. Hoewel we steeds meer evolueren naar een digitale maatschappij, blijven boeken belangrijk voor een open en vrije samenleving, verkondigt Irina Bokova, Directeur –generaal van UNESCO.

Zaterdag worden in heel de wereld verschillende evenementen georganiseerd om stil te staan bij de rijkdom van boeken. Door het lezen van boeken kan een ervaring gedeeld worden en kennis worden overgebracht. Jammer genoeg is deze rijkdom niet toegankelijk voor iedereen. Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn er tot op heden 800 miljoen mensen in de wereld analfabeet.

Boeken zijn enorm belangrijk voor een goede educatie. Kunnen lezen vormt de sleutel tot communicatie in deze competitieve wereld. Analfabeten kunnen onvoldoende lezen om vlot te functioneren in de maatschappij. Het merendeel van de ongeletterden woont in ontwikkelingslanden en voornamelijk in Afrika. Uit cijfers van de VN opgenomen tussen 2000 en 2004 blijkt de graad van analfabetisme in Burkina Faso het hoogst: 86 procent van de vrouwen tussen 15 en 24 jaar kan er niet lezen of schrijven. Twee derde van de wereldwijde ongeletterden zijn vrouwen of meisjes.

Het werk van PEN is ontzettend relevant voor de omwentelingen die plaats hebben in de Arabische wereld.

Auteursvrijheid

De Wereldboekendag van 2011 staat in het teken van de digitale evolutie. Maar voor boeken of digitale teksten tot stand komen, moet de schrijver de vrijheid krijgen om zijn of haar gedachten neer te pennen. Dit is zelfs in de 21e eeuw niet steeds vanzelfsprekend. De internationale organisatie PEN komt op voor de rechten van onderdrukte schrijvers. Het werk van PEN is ontzettend relevant voor de omwentelingen die plaats hebben in de Arabische wereld. De nationale afdeling Tunesia PEN was een grote opposant van dictator Ben Ali. Tot de val van zijn regime kon de vereniging niet ongestraft samenkomen, dat is nu veranderd. Ook op het Tahrir-plein in Egypte waren het verschillende PEN- leden die het voortouw namen tijdens de protesten.

Toch blijft auteursvrijheid een hekel punt in Egypte. Op dit moment eist The writers in prison commitee, van PEN International, de vrijlating van de Egyptische blogger Michael Nabil Sanad. Hij werd opgepakt omwille van teksten op het internet waarin hij het regime van voormalig leider Hosni Mubarak beledigde. Dit leverde hem een celstraf van 3 jaar op. Het was de derde keer dat een blogger voor het gerecht werd gesleept in Egypte, maar de eerste keer sinds de val van Mubarak. Deze celstraf toont aan dat de strijd van PEN nog niet gestreden is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.