Niet-permanente leden Veiligheidsraad gebruuskeerd door ontwerpresolutie massavernietigingswapens

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië stuiten op veel weerstand in de Veiligheidsraad met een ontwerpresolutie die het terroristen moeilijker moet maken massavernietigingswapens te kopen of te smokkelen. De Amerikanen en de Britten werkten maandenlang aan de tekst, maar overlegden daarbij bijna uitsluitend met de overige drie veto-machten in de raad - China, Rusland en Frankrijk. De meeste niet-permanente lidstaten van de raad nemen het niet dat zij de resolutie nu op een drafje zouden moeten goedkeuren. Er komt ook tegenwind van Abolition 2000, een internationaal netwerk voor nucleaire ontwapening. De vredesactivisten vinden dat er ook een nieuw engagement van de kernmachten nodig is om massavernietigingswapens op termijn helemaal de wereld uit te helpen.

We horen dat de vijf permanente leden vijf maanden nodig gehad hebben om de tekst klaar te krijgen, zegt een diplomaat uit een ontwikkelingsland dat momenteel één van de tien niet-permanente zetels in de Veiligheidsraad bezet. Er was bijna geen inbreng van onze kant. Misschien kunnen wij nu ook vijf maanden de tijd nemen om de tekst te bestuderen en erover te beslissen. We hebben geen haast. Volgens de diplomaat, die niet genoemd wil worden, voelen de meeste van de niet-permanente lidstaten zich gebruuskeerd. Naast de vijf permanente leden zetelen momenteel Duitsland, Spanje, Brazilië, Angola, Chili, Pakistan, Algerije, Benin, de Filipijnen en Roemenië in de V-raad.

Bij de indiening van de tekst, begin vorige week, stelden de VS 31 maart voorop als deadline. Nu zegt Washington dat het de resolutie zo snel mogelijk goedgekeurd wil zien - binnen enkele weken. Waarnemers achten het waarschijnlijk dat het proces vertraging oploopt door de weerstand tegen het initiatief.

Er zijn ook inhoudelijke bedenkingen. Rusland en China hebben voorbehoud geuit bij de verwoording van het voorstel, maar hebben niet gezegd dat ze tegen zullen stemmen. De Algerijnse VN-ambassadeur Abdullah Baali liet zich vorige week ontvallen dat non-proliferatie beter in verdragen wordt geregeld - het zou een vergissing zijn dat via de Veiligheidsraad te doen. Baali kondigde wel aan dat zijn regering het voorstel zal ondersteunen, onder voorbehoud. Andere landen treden niet naar buiten met hun kritiek.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur John Negroponte zal de resolutie geen voorrang krijgen op de bestaande verdragen over non-proliferatie en ontwapening en die ook niet ondermijnen. Maar critici zien er wel degelijk een poging in om het logge systeem van internationale verdragen te omzeilen.

John Burroughs, de directeur van het Lawyers’ Committee on Nuclear Policy, denkt dat de VS en Groot-Brittannië ondanks de wrevel in de raad makkelijk aan de negen stemmen zullen komen die nodig zijn om de resolutie goed te keuren. Maar ik denk dat ze een consensus verkiezen boven zo’n belangrijke resolutie, zegt Burroughs, die ook zetelt in het bestuur van Abolition 2000.

In een brief aan de V-raad dringt Abolition erop aan de resolutie aan te passen. De tekst zou ook moeten ingaan op de internationale verplichting die op de grote kernmachten rust om te ontwapenen. De verspreiding van nucleaire, biologische en chemische wapens en het gevaar dat terroristen er de hand op leggen, zal nooit goed kunnen worden tegengegaan zolang die wapens zo belangrijk blijven voor de kernmachten, schrijft Abolition 2000.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.