Nieuw vaccin voor massacampagne tegen meningitis

Nog voor het einde van dit jaar worden 20 miljoen mensen in Burkina Faso, Mali en Niger ingeënt tegen meningitis (hersenvliesontsteking). Een in India geproduceerd vaccin, MenAfriVac, moet een krachtig wapen tegen de ziekte worden.

Meningitis (hersenvliesontsteking) komt het meest voor in een regio de bekend staat als de “meningitis belt”, een gebied in Afrika ten zuiden van de Sahara dat zich uitstrekt van Senegal in het westen tot Ethiopië in het oosten.

Tussen 1995 en 1997 werden tijdens een zware epidemie 250.000 mensen geïnfecteerd in deze regio. Vijfentwintigduizend mensen overleden. Vijf tot 10 procent van de patiënten die de ziekte oplopen, overlijdt binnen 24 tot 48 uur nadat de eerste symptomen verschijnen. Tien tot 20 procent houdt neurologische schade over, zoals gehoorverlies en leerproblemen.

Betaalbaar

Mali, Niger en Burkina Faso vormen het hart van de getroffen regio. Zij zijn betrokken bij de laatste fase van de introductie van het nieuwe vaccin. Het oude vaccin tegen meningitis gaf drie jaar immuniteit, het nieuwe MenAfriVac beschermt voor een periode van tien jaar. Het kan toegediend worden aan mensen tussen 0 en 29 jaar oud.

“We zijn blij dat we deze test kunnen lanceren. Op deze manier kunnen we epidemieën onder controle krijgen en daarmee kunnen we veel dodelijke slachtoffers voorkomen”, zegt Hervé Periès van het VN-kinderfonds in Burkina Faso.

Indiase farmaceutische bedrijven produceren het vaccin tegen een betaalbare prijs. Volgens Prasad Kulkarni van Serum Institute of India Ltd, dat MenAfriVac produceert, kreeg het bedrijf in 2002 de opdracht van het Meningitis Vaccine Project (MVP) om vaccin tegen groep A meningitis te ontwikkelen.

Kulkarni zegt dat diverse multinationale farmaceutische bedrijven de opdracht van MVP, een partnerschap tussen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de nonprofitorganisatie PATH (Program for Appropriate Technology in Health) al hadden afgeslagen. Omdat meningokokken groep A vrijwel niet voorkomt in industrielanden, was de opdracht voor deze bedrijven niet lucratief genoeg.

Risicogroepen

“Serum Institute of India richt zich op het produceren van betaalbare vaccins voor kinderen in de wereld”, zegt Kulkarni. “Deze opdracht paste in onze bedrijfsfilosofie. We hebben MVP gezegd dat we het vaccin in volume konden produceren voor maximaal 38 eurocent per dosis.”

Burkina Faso heeft 14 miljoen dollar nodig om de risicogroepen te vaccineren. Deze maand wordt 70 procent van de 15 miljoen Burkinezen ingeënt. Daardoor zou ook de overige 30 procent van de bevolking afdoende beschermd zijn.

Volgens de WHO is er 500 miljoen dollar (379 miljoen euro) nodig om iedereen jonger dan 29 jaar die risico loopt in Afrika ten zuiden van de Sahara te vaccineren. De WHO probeert dit geld via donorlanden en instituten bij elkaar te krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.