Nieuwe bloedtest kan dodentol malaria terugdringen

Elke dertig seconden sterft een kind aan malaria. Een nieuwe wetenschappelijke doorbraak kan dit cijfer terugdringen. Canadese wetenschappers pakten zondag uit met hun ontdekking van de “biomarker”, een biologisch teken in het bloed van kinderen dat de aanwezigheid van twee van de dodelijkste varianten van malariaparasieten verraadt.
“Een kind met koorts kan je malariamiddelen toedienen, maar dat volstaat niet om malaria in de hersenen te behandelen”, zei specialist Conrad Liles vorige week op de jaarlijkse ontmoeting van de American Society of Tropical Medicine and Hygiene in New Orleans.
De dodelijkste variant van malaria ontwikkelt zich in de bloedvaten van de hersenen. “Zo’n 2 tot 5 procent van de kinderen met malaria krijgt de cerebrale vorm en 40 procent van hen sterft hieraan”, aldus nog Liles, die verbonden is aan Toronto’s McLaughlin-Rotman Centre for Global Health (MRC).
Liles en zijn collega’s van het MRC ontdekten het verband tussen cerebrale malaria en een abnormale verhouding tussen twee proteïnen die de activering van bloedvaten regelen, de zogenaamde angiopoietines. Wanneer een bloedstaal een abnormale verhouding vertoont, moet een kind veel intensiever worden behandeld.
Malaria is een bloedziekte die wordt verwekt door een parasiet in bepaalde muggensoorten. Symptomen als koorts, hoofdpijn en braken steken 9 tot 14 dagen na de muggenbeet de kop op. Zonder medicatie of behandeling kan de infectie leiden tot coma en levensbedreigende bloedarmoede, met de dood tot gevolg. Jaarlijks maakt malaria wereldwijd 350 tot 500 miljoen mensen ziek, waarvan er meer dan een miljoen sterven.

Miskraam


Zwangere vrouwen zonder uiterlijke symptomen van malaria kunnen een hoog aantal parasieten in de placenta of moederkoek dragen. Dat is een belangrijke oorzaak voor miskramen, laag geboortegewicht en bloedarmoede. “Kinderen met een laag geboortegewicht door placentamalaria liggen al onder vuur nog voor ze kunnen ademen”, verklaart Kevin Kain van het MRC en directeur van het Tropisch Centrum van het algemeen ziekenhuis in Toronto. “Elke bijkomende ziekte in de eerste levensjaren is dodelijker voor hen.”
Proeven met zwangere vrouwen in Kenia bewezen dat vrouwen met placentamalaria een grotere hoeveelheid van een andere “biomarker” in hun bloed hadden. “Een test die helpt placentamalaria op te sporen, zorgt ervoor dat vrouwen vroeger in de zwangerschap behandeld kunnen worden. Hierdoor neemt het risico op sterfte of bloedarmoede af, waardoor hun baby misschien gespaard blijft”, stelt Kain.
 
Het MRC en anderen instellingen werken aan een test die onder andere de verhouding van de twee biomarkers nagaat. “We hopen dat zulke instrumenten goedkoop en gemakkelijk in gebruik zullen zijn, dat ze geen koeling vereisen en dat ze over drie tot vijf jaar beschikbaar zullen zijn”, aldus Liles. De ontwikkeling van zulke biomarkers en diagnostische instrumenten kan de behandeling fors verbeteren en tegelijk dat kosten drukken door een beter gebruik van de beperkte middelen, redeneert hij. “Ik denk dat de ontdekking belangrijke gevolgen heeft”, besluit hij.

Vaccin


Intussen meldde het New England Journal of Medicine op maandag dat het meest geavanceerde malariavaccin succesvol blijkt bij borelingen en jonge kinderen. “De studieresultaten bewijzen dat onze investeringen beginnen te lonen”, verklaarde Christian Loucq, directeur van het Malaria Vaccine Initiative. “We staan vandaag dichter dan ooit bij de ontwikkeling van een malariavaccin voor de kinderen in Afrika.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.