Nieuwe dialoog over periode na Kyoto

In Londen is vrijdag het startschot gegeven voor een dialoog over de beperking van de klimaatverandering na 2012. In dat jaar loopt het Kyoto-protocol over de uitstoot van broeikasgassen af. De eerste implementatieperiode van het protocol begint in 2008.

Het protocol dat in december 1997 in Kyoto (Japan) opgesteld werd, is een overeenkomst tussen industrielanden om de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 5,2 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Broeikasgassen zoals kooldioxide en methaan komen vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals gas, kolen en olie. Deze gassen zouden bijdragen aan de opwarming van de aarde.

“Een nieuwe dialoog is noodzakelijk omdat over twintig tot dertig jaar de uitstoot van ontwikkelingslanden die van de ontwikkelde wereld zal overstijgen”, zei Ian Johnson, vice-president van de Wereldbank vrijdag. Een van de mogelijkheden waarover de komende jaren gesproken zal worden, is het introduceren van milieuvriendelijke techniek en duurzame energie in die landen, zei hij.

De nieuwe driejarige dialoog is gelanceerd door COM+, een alliantie van internationale organisaties en communicatieprofessionals die zich bezighouden met duurzaamheid en de Global Legislators Organisation for a Balanced Environment (GLOBE), een internationale organisatie van wetgevers.

De dialoog brengt wetgevers uit de landen van de G8 (de rijke industrielanden en Rusland) en wetgevers uit India, China, Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, Spanje en Australië bij elkaar. Daarnaast zijn vertegenwoordigers van grote bedrijven en maatschappelijke organisaties bij de gesprekken betrokken.

De grootste vervuiler, de Verenigde Staten, weigerde tot nu toe het Kyoto-protocol te ondertekenen. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.