Nieuwe politiechef belooft komaf te maken met politiecorruptie

Ontvoerders en roofmoordenaars krijgen geen vrij spel meer in Buenos Aires. Onder druk van aanhoudende straatprotesten lijkt de Argentijnse provincie eindelijk komaf te zullen maken met de wijdverspreide corruptie bij haar politie. Een nieuwe politiechef heeft aangekondigd dat hij zijn diensten zeer grondig gaat saneren.

De kranten in de Argentijnse hoofdstad staan er elke dag vol van: verhalen over zogenaamde expres-ontvoeringen, waarbij het slachtoffer onder dwang met zijn auto langs bankautomaten rijdt om cash af te halen. Zo gebeurde het vorige week ook met de 21-jarige dochter van de zakenman Daniel Bogani. Bogani’s ontvoerder, Juan Pagnotta, was echter niet tevreden met de opgehaalde som, bracht zijn slachtoffer naar haar huis, en hield haar daar gegijzeld. Toen vader Daniel Bogani hem probeerde te ontwapenen, schoot de ontvoerder hem dood en raakte het meisje gewond. De politie kwam niet opdagen, hoewel ze een uur eerder was gewaarschuwd.

Enkele dagen na de moord op Bogani onthulden nabestaanden van eerdere slachtoffers van Pagnotta hoe ze onder druk worden gezet om te zwijgen nadat ze Pagnotta hadden geïdentificeerd als de moordenaar. De getuigen van die moorden, die plaatsvonden in april en mei 2003, vertelden in de pers hoe hun getuigenis werd genegeerd door de politie en dat ze voor hun getuigenis in de rechtbank doodsbedreigingen ontvingen.

De verontwaardiging van de Argentijnen over dit soort verhalen over de vermeende bescherming van moordenaars door de politie bereikte een kookpunt toen de 23-jarige Axel Blumberg eind maart werd gekidnapt en vermoord. Zijn vader, Juan Carlos Blumberg, hielp met de steun van de media protestmarsen organiseren voor strengere straffen voor ontvoerders en moordenaars. Op 1 april kwamen naar schatting 200.000 betogers op straat.

Vorige week werden zowel Pagnotta als de moordenaar van Blumberg gearresteerd. Als klap op de vuurpijl bleek in het onderzoek van Blumberg dat buren van de moordenaar de politie hadden verteld dat ze zes dagen voor de moord hulpkreten van de jongeman hadden gehoord.

Volgens de gouverneur van Buenos Aires, Felipe Solá, hebben de straatprotesten de veiligheid en de corruptie bij de politiediensten tot topprioriteit gemaakt. Dinsdag werd León Arslanián officieel aangesteld als nieuwe veiligheidssecretaris van de provincie. Hij staat bekend als een man van de harde lijn en heeft een hervormingsplan klaar dat de allure van een orkaan heeft.

De politiestructuur, een erfenis van de dictatuur in Argentinië, verliest zijn militaire karakter. Een hoop topfuncties voor politieofficiers gaan naar burgers. Promotie gebeurt niet meer automatisch, maar op basis van prestaties. Interne controlecomités moeten de corrupte districten – die gelden als vrijzones voor misdadigers en ontvoerders – opsporen en saneren. Buitensporig gebruik van geweld – de Argentijnse politie staat bekend om haar jeukende vingers – wordt onmiddellijk afgestraft. Slachtoffers krijgen – eindelijk – een speciale hulplijn, die vierentwintig uur op vierentwintig is bemand, en niet zal worden uitgebaat door de politie.

Arslanián lijkt over het juiste profiel te beschikken om de politie een menselijker gezicht te geven. Hij was in 1985 de voorzitter van het federale hof dat de voormalige leden van de militaire junta liet veroordelen voor misdaden tegen de menselijkheid. Het zijn de spoken van de dictatuur, waarbij linkse opposanten in alle stilte door de politie werden weggevoerd en omgebracht, die de mentaliteit bij de huidige politie verklaren, zo zegt de nieuwe politiechef.

Slachtofferorganisaties juichen de benoeming van Arslanián toe, maar ze wijzen erop dat hij zes jaar geleden al kortstondig dezelfde functie uitoefende, toen een 1.000-tal politieagenten de laan uitstuurde, maar uiteindelijk zelf moest wijken omdat hij te veel weerstand ondervond. Zolang de economische crisis blijft aanslepen, zo vrezen zij, zullen ontvoeringen blijven voortduren. (BL/AD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.