Nieuwe tl-lamp met led verbruikt helft minder

Philips heeft een nieuwe buislamp ontwikkeld die amper de helft verbruikt van de huidige tl-verlichting. De nieuwe lamp, op basis van led-technologie, kan wereldwijd een belangrijke impact op het stroomverbruik hebben.

  • Philips Een prototype van de TLED-lamp. Philips

De nieuwe, buisvormige ledlamp kreeg de naam TLED, een combinatie van de vertrouwde tl-verlichting en led. De lamp geeft 200 lumen aan licht per watt, het dubbele van wat een conventionele tl-buis produceert, en heel wat meer dan de 15 lumen per watt van een gloeilamp. Philips benadrukt dat de lamp bovendien erg kwalitatief licht verspreidt, dat voldoet aan de strenge eisen van een kantooromgeving.

Stroomverbruik

Het gaat voorlopig nog om een prototype, maar Philips maakt zich sterk dat ze de lampen in 2015 op de markt kan brengen, en zo het energieverbruik van tl-lampen kan halveren. Bijna een vijfde van het wereldwijde elektriciteitsverbruik is voor rekening van verlichting, en tl-lampen maken daar de helft van uit.

In de VS alleen al verbruiken tl-lampen jaarlijks zo’n 200 terawatt. Als al die lampen vervangen door het nieuwe ontwerp zou dus een besparing opleveren van 100 terawatt, equivalent van ongeveer 50 middelgrote elektriciteitscentrales en goed voor een besparing van zo’n 12 miljard dollar en 60 miljoen ton CO2 per jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.