Nieuwe VN-chef maakt vermogen bekend

Binnenkort weet heel de wereld hoe rijk de baas van de Verenigde Naties is. De nieuwe secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft op zijn eerste werkdag gegevens daarover voorgelegd aan het Bureau voor Ethiek van de VN, en weldra worden die ook publiek gemaakt. De wereldorganisatie worstelt met een reeks corruptieschandalen en fraudezaken uit de voorbije jaren.
De vermogensaangifte van Ban, die de komende vijf jaar aan het hoofd staat van de wereldorganisatie, wordt waarschijnlijk bekeken door de Amerikaanse boekhoudgigant PricewaterhouseCoopers. Dat gebeurt met de aangiften van alle andere VN-medewerkers. Daarna worden de gegevens publiek gemaakt, verklaarde VN-woordvoerder Michele Montas vrijdag.

Bans voorganger Annan legde ook een vermogensverklaring af, maar die bleef intern. Omdat de secretaris-generaal verkozen wordt door de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de VN, is hij technisch gezien geen personeelslid van de organisatie en dus ook niet onderworpen aan dezelfde regels.

Maar Ban zei vorige maand bij zijn eedaflegging dat hij op ethisch vlak een onberispelijk voorbeeld wil geven. “De goede naam van de VN is één van de meest sterkste punten van de organisatie, maar ook een van de meest kwetsbare. Het VN-handvest roept medewerkers op te streven naar de hoogst mogelijke efficiëntie en integriteit, en ik wil ervoor zorgen dat die norm wordt nageleefd.”

De nieuwe ethische richtlijnen die de VN is beginnen te hanteren als reactie op alle schandalen, hebben ertoe geleid dat nu al meer dan 2.000 VN-medewerkers vermogensaangiften hebben ingediend, tegenover 200 in 2005.

Intussen is Ban begonnen met de benoeming van zijn naaste medewerkers. Asha-Rose Migiro, de Tanzaniaanse minister van Buitenlandse Zaken, wordt de nieuwe adjunct-secretaris-generaal, de nummer twee van de organisatie. Als stafchef koos Ban de Indiër Vijay Nambiar. John Holmes uit Groot-Brittannië wordt onder-secretaris-generaal voor Humanitaire Aangelegenheden en de Mexicaanse Alicia Barcena Ibarra zal verantwoordelijk zijn voor het Beheer van de VN.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.