Nieuwe VN-generatie doet de boeken open

Ban Ki-moon, de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties vanaf 1 januari, heeft beloofd informatie over zijn persoonlijke financiën openbaar te maken. Er gaan stemmen op om alle hoge VN-ambtenaren te verplichten dat voorbeeld te volgen. Dat zou de wereldorganisatie helpen de eindeloze reeks gevallen van fraude en corruptie achter zich te laten.
“Ik denk dat er een nieuw tijdperk is aangebroken voor de Verenigde Naties”, zegt Chris Burnham, ondersecretaris-generaal voor Beheer van de VN. “We loodsen de VN de 21ste eeuw binnen door meer aandacht te hechten aan transparantie, ethiek, efficiëntie en verantwoordelijkheid.”

Burnham vindt dat alle hooggeplaatste VN-medewerkers open kaart moeten spelen over hun vermogen en hun inkomsten. Zo’n tiental landen, waaronder de VS en Zuid-Korea, dwingen beleidsmakers en ambtenaren al hun inkomsten publiek bekend te maken, argumenteert Burnham. “We moeten er ook rekening mee houden dat deze organisatie een geschiedenis kent van medewerkers die de VN verlaten voor een andere werkgever terwijl ze net aan het onderhandelen waren met die instantie over de uitbesteding van grote opdrachten”, aldus Burnham.

De VN zijn al volop bezig klaarheid te scheppen. Huidig secretaris-generaal Kofi Annan tekende vorige maand een verklaring over zijn financiële situatie, maar die is nog niet publiek gemaakt. Tweeduizend functionarissen hebben intussen gelijkaardige formulieren ingevuld. Vorig jaar waren dat er nog maar tweehonderd. Volgens de nieuwe regels moeten VN-medewerkers giften aangeven vanaf 195 euro. Vroeger was de grens 7.800 euro.

Het nieuwe VN-bureau voor Ethiek, dat vorig jaar in januari het licht zag, heeft ook een systeem op poten gezet om personen die fraude aan het licht brengen, te beschermen tegen vergeldingsacties. Volgens Burnham gaat het om een van de meest waterdichte systemen in de wereld.

De nieuwe ethische richtlijnen zijn van toepassing op al het VN personeel. Alleen bepaalde medische documenten blijven geheim om privacyredenen.

“Een ethische cultuur van verantwoording op alle niveaus is een noodzaak voor elke succesvolle organisatie”, aldus Kofi Annan tijdens een speech in maart. “Jammer genoeg is het de laatste jaren duidelijk geworden dat we maar al te vaak tekort zijn geschoten.” Annan doelde daarmee vooral op het miljardenschandaal rond het olie-voor-voedselprogramma in Irak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.