Nieuwe voorstellen tegen tabaksteelt zijn "rampzalig voor Malawi"

De plannen die het Tabaksverdrag van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) volgende week bespreekt om de tabaksteelt te bestrijden, zijn “rampzalig voor tabakstelers.” In Malawi wonen er twee miljoen.

  • Mabvuto Banda/IPS Vrouwen selecteren gedroogde tabaksbladeren in Kasungu, een district in het centrum van Malawi. Het zijn hoofdzakelijk kleine boeren die tabak telen. Mabvuto Banda/IPS

Dat zegt de chef van de Commissie voor Tabakscontrole in Malawi, Bruce Munthali. Tabak draagt voor meer dan 70 procent bij aan de export en voor 15 procent aan het bruto binnenlands product. Twee van de dertien miljoen Malawianen werken in de tabakssector.

Raamwerkverdrag

Volgende week komen de lidstaten van het Raamwerkverdrag voor Controle op Tabak (FCTC) voor de vijfde keer bijeen, in Zuid-Korea. Op tafel komen waarschijnlijk voorstellen om op te houden met bankleningen aan telers, contracten tussen producenten en consumenten stop te zetten en officiële organisaties voor producenten te ontbinden.

“Dat zou het einde betekenen voor de bron van inkomsten voor veel mensen in Malawi”, zegt Munthali. “De gevolgen zouden verreikend zijn voor onze toch al kwetsbare economie.”

Het FCTC, wereldwijd het eerste gezondheidsverdrag, biedt landen de middelen om de teelt van tabak te controleren. Het doel is om in 2025 de tabaksteelt volledig afgeschaft te hebben. Het FCTC geeft landen advies om de teelt van tabak terug te dringen door er minder land voor te bestemmen, teeltrechten voor boeren te beperken en de teelt alleen in bepaalde seizoenen toe te staan.

De nieuwe regering van Malawi, die juist inzet op een verhoging van de tabaksproductie, vindt dat het FCTC zijn voorstellen opdringt aan arme landen. Munthali: “Ze zijn door de meeste lidstaten niet eens volledig besproken, ze zijn gewoon opgelegd. Ze hadden een inspraakproces moeten organiseren.”

Rampzalig

“Als deze maatregelen doorgaan, zullen de gevolgen rampzalig zijn voor miljoenen boeren en hun families”, zegt Antonio Abrunhosa, hoofd van de International Tobacco Growers Association (ITGA). “En het effect op de volksgezondheid is verwaarloosbaar klein.” In oktober hield de organisatie haar eerste Wereld Tabakstelers Dag in Nigeria, om de 30 miljoen boeren te verenigen in de strijd.

Malawi is geen lid van het FCTC, maar voelt wel de gevolgen, nu al. Door de strijd tegen tabak zijn de opbrengsten nu al gedaald van 416 miljoen dollar (325 miljoen euro) in 2010 tot 177 miljoen dollar (139 miljoen euro) dit jaar. Dat terwijl veel donoren hun hulp hebben bevroren, om andere redenen, en daar kwam 40 procent van het regeringsbudget vandaan.

“Het FCTC zal zijn tol blijven eisen, op de productie, de marketing en de consumptie, en dat heeft nu al invloed op de economie en op miljoenen mensen in ons land”, zegt Peter Mwanza, minister van Landbouw en Voedselzekerheid.

Yotamu Kalumbu, een tabaksboer met vijf kinderen, is het met hem eens: “Als de WHO de regels tegen ons invoert, vernietigen ze niet alleen Malawi, maar ook mijn familie.”

De Tabaksvereniging van Malawi (TAMA), die de belangen van de boeren behartigt, zegt dat ze zullen doorvechten. “Het goede nieuws is dat de burleytabak [een lichte soort] niet wordt verboden als ingrediënt”, zegt Reuben Maigwa, voorzitter. “Maar voor ons land is dit wel het beste moment om de gevolgen van het FCTC te analyseren.” Volgens hem heeft de industrie een nieuwe, rationele benadering nodig in Malawi.

“We zullen dit niet weerloos ondergaan”, zegt John Bande, minister van Handel en Industrie. “Het is een strategisch product voor Malawi, en dat zal het nog een tijd blijven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.