Nieuwe ziekte bij mannen met hiv

Een zeldzame ziekte door een parasiet, die normaal enkel via vervuild water wordt overgedragen, blijkt bij homomannen met hiv ook via seksuele contacten verspreid te kunnen worden.
De parasiet komt bij ons normaal niet voor, maar volgens de Taiwanese onderzoeker Chien-Ching Hung zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Zijn bevindingen leverden hem een doctoraat op aan de Universiteit Antwerpen en het Tropisch Instituut voor Geneeskunde (ITG).

70.000 doden per jaar


Normaal riskeer je enkel besmetting in ontwikkelingslanden als je in contact komt met vervuild water. Wanneer de amoebe in de darmwand binnendringt, veroorzaakt de parasiet bloederige diarree, als de parasiet weet door te dringen tot in het bloed, veroorzaakt het abcessen op de lever. Wereldwijd kost de parasiet jaarlijks aan 70.000 mensen het leven.
Wetenschappers vermoedden al een tijdje dat de besmetting vake voorkwam bij homomannen, maar bij zulke lage aantallen was dat moeilijk met zekerheid vast te stellen, ook al omdat de tests voor de diagnose niet al te betrouwbaar waren. Hung gebruikte moderne moleculaire technieken, waarmee hij de amoebe met veel precisie kon aantonen en kon nagaan wie de besmeetting van wie gekregen had.

Mensen kunnen de besmetting op hun beurt doorgeven naar gebieden waar de parasiet van nature helemaal niet voorkomt.
Verspreiding


Hung stelde bij zijn onderzoek in Taiwan vast dat seropositieve homomannen veel vaker besmet waren met de parasiet dan de gezonde populatie en de heteroseksuele seropositieven.  Bovendien stelde hij vast dat homomannen uit verschillende streken toch door dezelfde amoebestam besmet waren, wat erop wijst dat de besmetting is overgedragen via homoseksuele contact.
‘In de mobiele wereld van vandaag betekent dit dat deze mensen de besmetting op hun beurt kunnen doorgeven naar gebieden waar ze van nature helemaal niet voorkomt’, zegt het ITG in een persbericht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.