Nigeria keldert eigen medailledromen

Stuur dringend geld, anders kunnen we ons verblijf hier niet meer betalen. Die boodschap kreeg de Nigeriaanse Sportcommissie zondag van trainer Samson Siasia die met de Nigeriaanse voetballers de Olympische Spelen voorbereidt in Zuid-Korea. Veel andere Nigeriaanse atleten zijn door geldgebrek en administratief geklungel nog helemaal niet naar Azië kunnen vertrekken.
De Nigeriaanse president Umaru Musa Yar’Adua heeft het Olympisch team van zijn land gevraagd acht gouden medailles mee naar huis te brengen uit Peking, maar de regering en de sportbonzen doen er alles aan om daar niet in te slagen. Vorige week pas maakte de regering in Abuja een budget van 1,7 miljard naira (10 miljoen euro) vrij voor de Nigeriaanse deelname Olympische Spelen. De Nationale Sportcommissie had bijna 6 miljard naira (34 miljoen euro) gevraagd. De instelling en de atleten zaten al lang op het geld te wachten. Ze moesten het zolang rooien met de inbreng van private sponsors en het geld dat de voorzitters van sommige sportfederaties, machtige zakenmensen, zelf voorschoten.
De estafetteploeg van de 4x100 meter vrouwen zijn de geldzorgen fataal geworden. Het team, met drie vrouwen die 11.10 waard zijn en daardoor op papier een medaillekandidaat, raakte vorige week niet in Griekenland voor een wedstrijd van de laatste kans waarmee het zich had kunnen kwalificeren. Doordat er geen budget was, waren de Nigeriaanse officials te laat om de nodige visa aan te vragen en vluchten te boeken. Er was ook geen geld om de ploeg aan eerdere wedstrijden te laten deelnemen. Die hadden Nigeria al vroeger enkele plaatsjes kunnen doen winnen op de internationale ranglijst van estafetteploegen.

Ogbonosoep


Heel wat andere Nigeriaanse atleten zijn door de financiële problemen met vertraging begonnen aan de laatste fase van hun voorbereidingen. Begin deze maand reisde iedereen met naam en faam in het Nigeriaanse atletiekwereldje naar Abuja voor de nationale selectiewedstrijden. De bedoeling was dat de gekwalificeerde atleten meteen daarna naar Zuid-Korea zouden vertrekken om daar verder te trainen. Maar het geld voor die trip blijft uit, zodat de atleten nog steeds niet vertrokken zijn.
Volgens een andere versie gooiden ook hier visumproblemen roet in het eten, en onenigheid over de touroperator die de reis moest organiseren. “De atleten zitten hier in Nigeria en eten ogbonosoep, amala en gestampte yam” - zware gerechten die onverenigbaar zijn met topsport - foeteren critici. Atleten die het kunnen betalen, vertrokken dan maar op eigen initiatief naar het buitenland.
De mannen en vrouwen van de Nigeriaanse voetbalploegen zijn wel al in Zuid-Korea, maar zitten daar nu ook op zwart zaad. Door geldgebrek misten ze eerder geplande oefenkampen in Portugal en de VS.
Volgens de Nigeriaanse krant This Day woedt er een koude oorlog tussen de voorzitter van de Nationale Sportcommissie, minister van Sport Abdulrahman Gimba, en zijn directeurs. Gimba wil maar betalen voor een officiële delegatie van dertig mensen, terwijl zijn medewerkers vasthouden aan de aloude gewoonte om ook tientallen regeringsmedewerkers en parlementsleden mee te nemen die niet meteen iets met het Olympische team te maken hebben. Gimba wil dergelijke gasten alleen opnemen in de delegatie als ze zelf hun vlucht en hotel betalen. Dat is een radicale breuk met het verleden. Vorig jaar had Nigeria twee Boeings 747 nodig om een Nigeriaanse delegatie van bijna vijfhonderd mensen naar de Afrikaanse Spelen in Algiers te vliegen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.