Nigeria stimuleert hiv-huwelijken

In de staat Bauchi in het noorden van Nigeria worden hiv-patiënten gekoppeld met andere hiv-patiënten om te huwen. De staat wil daarmee naar eigen zeggen de verspreiding van de ziekte tegengaan. Internationale aids-experten hebben hun bezorgdheid over het plan uitgedrukt .
De lokale autoriteiten lieten weten dat de voorbije weken rond de zeventig koppels zijn samengebracht. Huwelijkskandidaten worden aan elkaar voorgesteld tijdens overlegsessies en kunnen op basis daarvan ja of nee zeggen tegen hun potentiële partner.

Lukrake huwelijken


De staat Bauchi zegt met de huwelijken de verspreiding van hiv tegen te gaan en wil door het koppelen ook het stigma rond de ziekte doorbreken. Een bruidegom verklaarde aan de BBC dat hij er vertrouwen in had dat het plan de verspreiding van aids in Nigeria zou indijken. ‘Trouwen met iemand met dezelfde hiv-status zal de uitbreiding verminderen. We moeten stoppen het virus te verspreiden door lukrake huwelijken.’
In Nigeria zijn naar schatting 2,4 miljoen inwoners, zo’n drie procent van de bevolking, hiv-positief. In de staat Bauchi wordt bestuurd volgens de islamitische sharia-wet. Het gebruik van condooms wordt er ontmoedigd.
De voorzitter van het Bauchi aidsactiecomité Lirwan Mohammed wijst de poligame cultuur van Noord-Nigeria aan als een van de belangrijkste oorzaken voor de verspreiding van de ziekte. Huwelijkskandidaten die positief testen en met elkaar willen trouwen kunnen volgens hem de verspreiding van het virus verminderen en het psychologische trauma verzachten.

Varianten


Warren Naamara van de aidsorganisatie van de Verenigde Naties UNAids wijst op de gevaren van de huwelijken. ‘Twee mensen die besmet zijn met hiv kunnen twee verschillende varianten van het virus dragen die op elkaar inwerken.’ Op die manier zet het virus zich toch nog verder.
Naamara: ‘In deze praktijk schuilt een groot gevaar voor de verspreiding van de ziekte. Het is ook geen goed idee voor deze koppels om kinderen te krijgen. De kans is groot dat die als wees achterblijven. Ons advies is om condooms te gebruiken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.