Nigeriaanse rebellen geven nieuwe oliewet onvoldoende

De nieuwe wet die de Nigeriaanse participatie in de aardoliesector moet vergroten, “gaat niet ver genoeg”. Dat zegt een woordvoerder van de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND), de belangrijkste rebellenbeweging in het land.
De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zette donderdag (22 april) zijn handtekening onder een wet die Nigeriaanse bedrijven een groter aandeel moeten opleveren in de door transnationale bedrijven gedomineerde aardoliesector. Nigeriaanse bedrijven krijgen voorrang bij de toekenning van concessies. Een breed gamma aan diensten en investeringsgoederen die altijd uit het buitenland kwamen, moeten nu in Nigeria worden aangekocht. Bedrijven moeten ook opleidingen plannen zodat ze op termijn meer Nigerianen kunnen inzetten.

Onvrede


Nigeriaanse olievakbonden en investeerders zijn blij met de wet. Maar de gewapende groepen in de Nigerdelta, de regio waar de grote olievoorraden schuilgaan, zijn minder tevreden. “De wet gaat niet in op fundamentele vraagstukken die geleid hebben tot gewelddadig verzet in de regio”, zegt Jomo Gbomo, een woordvoerder van MEND, de grootste rebellengroep. MEND en andere verzetsgroepen in de regio willen dat plaatselijke gemeenschappen zeggenschap krijgen over de olievoorraden in hun gebied.
Buitenlandse bedrijven hebben sinds 1957 voor miljarden aan olie weggehaald uit de Nigerdelta, maar de streek zelf is onderontwikkeld gebleven. De exploitatie van de oliereserves heeft bovendien tot zware milieuschade geleid die vissers en boeren aan de bedelstaf heeft gebracht.
Aanvankelijk waren de protesten tegen die misstanden geweldloos, maar in de jaren negentig veranderde dat door de keiharde militaire repressie tegen het verzet. Verscheidene groepen namen de wapens op en brachten de oliesector met aanslagen en ontvoeringen zware klappen toe.

Amnestie


In oktober vorig jaar raakten de regering en de meeste rebellengroepen het eens over een amnestieregeling. Duizenden strijders legden hun wapens neer, maar de regering liet de uitvoering van het begeleidingsplan aanslepen.
MEND is een van de groepen die de amnestieregeling accepteerden, maar woordvoerder Gbomo zegt dat slagkracht van de beweging nog voldoende groot is. Dat bewees ze in maart met twee autobommen in Warri, de op een na grootste stad in de olieregio.
Onengiya Erekosima, de leider van een geweldloze organisatie uit de Nigerdelta, vreest ook dat het geweld in de regio maar tijdelijk is gaan liggen. Volgens haar is de regering niet oprecht en is het wantrouwen bij de rebellen te groot. Dat bewijzen de ontvoeringen die nog altijd plaatsvinden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.