Noemí Sanín doet gooi naar presidentschap Colombia

Voor de Colombiaanse presidentsverkiezingen is er een interessante speler bij gekomen. De Conservatieve Partij, de tweede partij van het land, heeft voormalig minister en ambassadeur Noemí Sanín aangeduid als haar kandidaat om Álvaro Uribe op te volgen. De eerste ronde vindt plaats op 30 mei.
Het is de derde keer dat de zestigjarige Sanín een gooi doet naar het presidentschap. Haar campagneleider is voormalig journalist Juan Gabriel Uribe, lang een van de belangrijkste politieke commentatoren van het land. Volgens hem hebben de Conservatieven deze keer een echte kans om de presidentsverkiezingen te winnen tegen de Sociale Partij van Nationale Eenheid van president Álvaro Uribe.
Noemí Sanín was president Uribes ambassadeur in Madrid en Londen. Ze was minister van Communicatie onder Belisario Betancur (1982-1986) en had de portefeuille van Buitenlandse Zaken tijdens de liberale regering van César Gaviria (1990-1994).
Zij was het die in 2006 voorstelde om de grondwet te veranderen opdat Uribe zich kandidaat kon stellen voor een tweede termijn als president. Ze verzette zich vorig jaar evenwel tegen een grondwetswijziging die een derde termijn voor Uribe mogelijk moest maken. “Ik heb respect, genegenheid en loyaliteit ten aanzien van president Uribe. Ik hoop hem dat te kunnen tonen als ik president ben”, zei ze in een eerste reactie na haar aanduiding als kandidaat van de Conservatieve Partij.

Corruptie


Sanín haalde het in een interne verkiezing vol geruchten over fraude en corruptie. De geruchten waren zo sterk dat Sanín de Organisatie van Amerikaanse Staten om extra waakzaamheid verzocht.
Saníns tegenkandidaat was Andrés Felipe Arias, Uribes voormalige minister van Landbouw. In het laatste mensenrechtenrapport over Colombia noemt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Arias als een voorbeeld van straffeloze corruptie. Toen hij minister was, gingen voor miljoenen euro’s landbouwsubsidies die voor kleine en middelgrote landbouwers bestemd waren, naar een handvol rijke families.
De laatste jaren gaat de Colombiaanse politiek gebukt onder corruptieschandalen. In de pas afgelopen legislatuur belandde een dertigtal parlementsleden in de cel op beschuldiging van samenwerking met extreemrechtse paramilitaire organisaties. Bij de grondwetshervorming van 2006 probeerde men de stemmen van de parlementsleden te kopen.
Bij de parlementsverkiezingen op 14 maart hield Uribes Sociale Partij van Nationale Eenheid goed stand. Álvaro Uribe zelf  kreeg onlangs te horen dat hij geen kandidaat meer mag zijn voor de presidentsverkiezingen. Via een referendum wilde hij nog een grondwetswijziging afdwingen om een derde presidentiële termijn mogelijk te maken, maar het Grondwettelijk Hof besliste eind vorige maand dat zo’n referendum niet kon.  Uribes partij duidde toen de voormalige minister van Defensie Juan Manuel Santos aan als nieuwe kandidaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.