Nog te veel slechte sanitaire voorzieningen

Wereldwijd zijn bijna 2,6 miljard mensen (ongeveer 41% van de wereldbevolking) aangewezen op gebrekkige sanitaire voorzieningen. Bovendien hebben nog altijd 1,1 miljard mensen geen toegang tot veilig drinkwater.
In ontwikkelingslanden zijn watergerelateerde ziektes de meest voorkomende oorzaken van ziekte en dood onder de armen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven jaarlijks 1,6 miljoen mensen door onveilig water, slechte sanitaire voorzieningen en onvoldoende hygiëne.
Voor vrouwen en kinderen is het gebrek aan veilige sanitaire voorzieningen in arme landen verschillend dan voor mannen. Vooral in arme landen zijn vrouwen verantwoordelijk voor het halen van drinkwater. Ze besteden ook veel tijd en aandacht aan de zorg van familieleden die ziek worden door het ongezonde water.
Onderwijs
Scholen zonder aparte sanitaire voorzieningen hebben voor jongens en meisjes een hogere incidentie van diarree en leiden tot een laag aantal aanwezigheden en een hoog aantal schoolverlaters. Vooral jonge meisjes stoppen, ze worden door hun ouders uit school weggehaald, omdat ze beginnen menstrueren. Hierdoor maken een op de vier meisjes haar volledige basisonderwijs niet af, in vergelijking met een op de zeven jongens.
Bouw meisjestoiletten naast de kamer van het schoolhoofd.
“Voortplantingsgezondheid is afhankelijk van de menstruele gezondheid, daarom moeten we voor jonge meisjes toiletten bouwen die niet stinken, niet ver weg zijn van de school en waar jonge meisjes niet het gevaar lopen om te worden verkracht. Bouw meisjestoiletten naast de kamer van het schoolhoofd!”, zei Santha Sheela Nair, staatssecretaris van het ministerie van Plattelandsontwikkeling in India, tijdens een speciale zitting van de Wereld Water Forum5 in Istanbul, Turkije. 
De graad van vrouwelijke geletterdheid zou sterk toenemen indien meer meisjes onderwijs zouden volgen. Voor elke 10 procent stijging van de vrouwelijke geletterdheid kan de economische groei van een land met 0,3 procent toenemen.
De wereldwijde toegang tot veilig water, sanitaire voorziening en een goede hygiëne onderwijs zijn van essentieel belang. Het vermindert ziektes en het leidt tot een betere gezondheid, armoedebestrijding en sociaal-economische ontwikkeling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.