Nood aan betere bescherming journalisten

Naar aanleiding van de vierde verjaardag van de val van Bagdad, hebben verschillende mediagroeperingen de Iraakse regering en gewapende milities opgeroepen om de rechten van journalisten te respecteren. Dagelijkse aanhoudingen, ontvoeringen en moorden maken het voor journalisten haast onmogelijk om verslag uit te brengen over de situatie in Irak, zeggen de mediaorganisaties.
‘We roepen de regering van eerste minister Nouri al-Maliki op om al het mogelijke te doen om journalisten te beschermen en hun aanhouders te vervolgen. Het werk van de media in het door oorlog getroffen Irak is zeer belangrijk en we moeten tot het uiterste gaan om dat werk te beschermen’, zei Reporters Zonder Grenzen (RSF), een internationale, niet-gouvernementele organisatie die persvrijheid wil bevorderen.
Op 23 maart had de Arabische Journalistenbond de Verenigde Naties al opgeroepen om de Amerikaanse bezetting van Irak te beëindigen, om op die manier journalisten beter te kunnen beschermen.

Protest tegen straffeloosheid


Naast de oproep van RSF tot meer bescherming van journalisten, organiseerde de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) zondag voor het vierde jaar op rij een protestdag tegen de straffeloosheid van aanslagen op journalisten. Volgens de IFJ zijn er sinds 2003 19 journalisten vermoord door Amerikaanse troepen, zonder dat daar enige verklaring voor gegeven werd. De IFJ vroeg Amerika om geloofwaardige rapporten te leveren van deze moorden.
‘Doordat het aantal mediaslachtoffers dagelijks stijgt, wordt straffeloosheid onaanvaardbaar, zeker wanneer het acties betreft van mensen die in naam van democratie en mensenrechten spreken’, zei Aidan White, de secretaris-generaal van de IFJ.

Drie Iraakse journalisten gedood


Vorige week werden minstens drie Iraakse journalisten gedood in Bagdad. Bij een aanslag op Bagdad TV kwam Thaer Ahmad Jabr, de afgevaardigde directeur van het televisiestation, om het leven. Bagdad TV is eigendom van de Iraakse Islamitische Partij, de grootste Soenitische politieke partij in Irak.
Dezelfde dag werd het levenloze lichaam van de ontvoerde Khamael Muhsin gevonden. Sinds 2004 werkte ze als journaliste voor Radio Free Irak, dat door de Verenigde Staten gesubsidieerd wordt. Daarvoor was ze een belangrijke tv-presentatrice in Irak.
Eén dag later werd het lichaam van Othman al-Mashhadani, een verslaggever van de Saoedische krant Al Watan, in Bagdad teruggevonden. Ook hij was enkele dagen eerder ontvoerd.
‘Journalisten zijn niet langer indirecte oorlogsslachtoffers’, zei RSF. ‘Ze zijn vaak ook goed uitgekozen doelwitten. Dat is al lang zo, maar drie vermoorde journalisten in drie dagen is te veel. Sinds het begin van de oorlog in 2003 zijn er nu al 158 journalisten vermoord in Irak.’

Herdenking slachtoffers


De moorden werpen een schaduw op de viering die aan het begin van de maand georganiseerd werd door het Iraakse Journalistenverbond om de slachtoffers van geweld te herdenken. Het verbond overhandigde op vijf april meer dan 80.000 dollar aan de families van vermoorde journalisten. De overheid schonk 40.000 dollar en IFJ gaf 33.000 dollar.
Op de viering bracht eerste minister Maliki hulde aan het werk van journalisten in Irak. ‘Nationale mediakanalen die geëngageerd zijn om de waarheid aan het licht te brengen, zijn speerpunten tegen terroristen geworden’, zei hij. 

155 moorden wereldwijd


Hoewel de exacte cijfers van verschillende mediagroeperingen verschillen, zijn de groeperingen het erover eens dat er nog nooit zoveel journalisten vermoord zijn als in 2006. De IFJ spreekt van minstens 155 moorden op journalisten en mediamedewerkers wereldwijd.
Het ziet er niet naar uit dat 2007 minder gevaarlijk zal worden voor journalisten. Volgens RSF zijn er dit jaar al 21 mediaslachtoffers gevallen. De meeste slachtoffers vielen in Irak, maar ook in andere conflictgebieden in de wereld worden mediamedewerkers vermoord.
Op acht april werd in Afghanistan Ajmal Naqshbandi, de Afghaanse tolk van de Italiaanse journaliste Daniele Mastrogiacomo, ontvoerd en vermoord door Talibanaanstrijders.
‘Er moeten manieren gevonden worden om de lokale inwoners die met buitenlandse journalisten samenwerken te beschermen, anders zullen ze helemaal niet meer in staat zijn om te werken’, zei RSF na de moord op Naqshbandi. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.