Nood aan chlamydiatest

Nederland roept jaarlijks 300.000 jongeren tussen 16 en 30 jaar op voor een chlamydia screening, het Tropisch Instituut in Antwerpen start nu ook een initiatief, want de nood is hoog.
  • Stampmedia Chlamydia Stampmedia
Jongeren die onveilig gevreeën hebben en een geslachtsziekte vrezen, kunnen terecht bij het Helpcenter-ITG voor een anonieme en gratis test. De stap om met deze problemen naar de huisarts te gaan is vaak groot, vandaar dat velen blijven lopen met onbehandelde SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen).
Slechts weinig mensen zijn echter op de hoogte van de diensten van het Helpcenter, een deelwerking van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde. Daarom zal het initiatief doorgetrokken worden naar een zo groot mogelijk publiek. ‘Jongeren moet weten waar ze terecht kunnen om zich gratis en anoniem te laten testen’, zegt Sofie Piot van het Helpcenter.
Nu al organiseert het Helpcenter ‘testen op locatie’: het Helpcenter trekt naar feestjes en evenementen binnen de holebiwereld en de Afrikaanse gemeenschap en nodigt de aanwezigen uit om gratis te testen op hiv en andere soa’s.

Niet bewust van besmetting


Zestig procent van de mensen die geïnfecteerd zijn met chlamydia, zijn zich niet bewust van de besmetting. Chlamydia komt vaak pas aan het licht bij een algemeen bloedonderzoek lang nadat de besmetting plaatsvond. Te laat soms, want onbehandelde chlamydia kan bij vrouwen buitenbaarmoederlijke zwangerschappen of zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken. Mannen kunnen een ontsteking aan de prostaat of bijbal oplopen.

Screeningonderzoek


Er wordt wel al een screeningonderzoek gedaan, wetenschappelijk onderzoek binnen een beperkte groep jongeren. De resultaten hiervan zullen niet publiek gemaakt worden, maar zullen wel een referentie zijn voor de mate waarin acties zich aandringen. Zijn er procentueel gezien veel jongeren die positief testen, zal  de actie ook op grote schaal gebeuren.
Als de Belgische situatie vergelijkbaar is met de Nederlandse, is er wel degelijk nood aan actie. Eén op tien jongeren die in 2008 positief testte op chlamydia, bleek in 2009 opnieuw besmet te zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.