Noord-Korea steekt Peking de loef af met openingsceremonie

Op 8 augustus zullen honderdduizenden kijkers over de hele wereld zich vergapen aan een wervelende openingsceremonie voor de Olympische Spelen in Peking. Maar hoe indrukwekkend ook, de ceremonie kan onmogelijk op tegen het stalinistische spektakel dat op hetzelfde moment honderden kilometers meer naar het oosten opgevoerd wordt, in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.
Peking hoopt zich bij de opening van de Spelen eindelijk eens van zijn beste kant te laten zien. De glitter van de groots opgezette show moet de kritiek op de aanpak van Tibet en de mensenrechten even te doen vergeten. In Pyongyang probeert de communistische regering van Noord-Korea ongeveer hetzelfde te doen, maar dan op veel grotere schaal. Niet minder dan honderdduizend dansers, gymnasten en kinderen zullen in het enorme Meistadion als één geoliede machine een uitgekiende choreografie uitvoeren. Ze openen daarmee het Arirang festival, dat de verjaardag van de overleden Koreaanse leider Kim Il-Sung viert. De Koreaanse show werd vorig jaar al erkend door het Guinness Book of Records als het grootste evenement in zijn soort.
Nog eens twintigduizend schoolkinderen zullen de tribune achter het podium vullen om met gekleurde panelen verschillende beelden te vormen. Met een verbazingwekkende accuratesse slagen ze erin om tientallen vlaggen, teksten en afbeeldingen te creëren, waaronder steeds terugkerende portretten van de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong Il en zijn vader Kim Il-Sung.
Het spektakel is niet alleen veel groter dan de ceremonie in Peking maar wordt ook verschillende keren herhaald zolang het festival duurt. In tegenstelling tot de openingsceremonie in Peking, die door duizenden buitenlandse gasten en televisiekijkers over de hele wereld gevolgd zal worden, is de show in Pyongyang vooral een binnenlandse aangelegenheid. Toch schermt de Noord-Koreaanse regering de Massaspelen steeds minder af buitenlanders. Ook westerse toeristen kunnen via enkele gespecialiseerde reisbureaus al een kaartje bemachtigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.