Noordpoolijs niet zo fors gesmolten als vorig jaar

Het noordpoolijs is dit jaar minder fors gesmolten dan vorig jaar. Maar de resterende oppervlakte zit nog altijd onder het gemiddelde.

Met het einde van de zomer zit ook het traditionele smeltseizoen er bijna op aan de polen. Het noordpoolijs is gekrompen tot 5,1 miljoen vierkante kilometer (de definitieve cijfers volgen binnenkort).

Dat is ruim boven het absolute minimumrecord van vorig jaar. Het ijs in de Noordelijke IJszee bereikte op 16 september een oppervlakte van 3,41 miljoen vierkante kilometer. Nooit eerder sinds het begin van de satellietmetingen in 1979 was het noordpoolijs zo gekrompen. Het vorige record, 4,17 miljoen vierkante kilometer, was in september 2007 gevestigd.

Zomer is relatief fris

Deze zomer is relatief fris geweest in het centrale deel van de Noordelijke IJszee en Groenland, stelde het Amerikaanse ijsdatacentrum NSDIC vast. Bovendien zijn jaarlijkse schommelingen in ijsoppervlakte normaal.

De Noordwestelijke Doorvaart, boven Canada, ging dit jaar niet open. De Noordoostelijke Doorvaart, boven Rusland, ging maar even open.

Toch is 5,1 miljoen vierkante kilometer nog altijd weinig, zeggen de onderzoekers. De oppervlakte zit onder het gemiddelde voor de periode 1981-2010. Bovendien ging het smelten van het ijs in de eerste twee weken van deze maand sneller dan gemiddeld.

Als oorzaak van de smeltrecords wijzen wetenschappers naar de klimaatwijziging. Een factor die meespeelt, is dat de hoeveelheid meerjarig ijs, ijs dat minstens twee zomers overleeft, de laatste dertig jaar elke winter is geslonken. Als dat meerjarige ijs verdwijnt, wordt het ijs in de Noordelijke IJszee nog kwetsbaarder tijdens de zomer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.