NSA koelt servers met rioolwater

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gaat een enorm datacenter bij Fort Meade voortaan koelen met afvalwater uit rioleringssystemen uit de buurt. Dat is goedkoper en milieuvriendelijker, klinkt het.

Het NSA mag dan al onder vuur liggen voor afluisterschandalen, het werkt intussen naarstig verder aan steeds grotere datacenters om al de verzamelde gegevens op te slaan en te verwerken.

Een van die nieuwe centra, in de buurt van Fort Meade in Maryland, gaat de honderden servers koelen met rioolwater. De NSA heeft daarover een akkoord bereikt met de lokale watermaatschappij. De installatie moet dagelijks 18 miljoen liter gezuiverd rioolwater door het datacenter pompen.

Tegenstand

Het akkoord tussen de NSA en de lokale watermaatschappij Howard County heeft voor alle partijen alleen maar voordelen. Het NSA betaalt de maatschappij 2 miljoen dollar per jaar (1,4 miljoen euro) en bouwt zelf de pompinstallatie voor 40 miljoen dollar (29 miljoen euro). Toch is dat voor de inlichtingendienst flink goedkoper dan de aanleg van een eigen systeem van grondwaterputten. Die zouden bovendien een tol eisen van de grondwaterlagen, dus ook het milieu wint erbij.

Toch stuit het akkoord op tegenstand. Burgerrechtenorganisaties vinden het niet kunnen dat water door publieke maatschappijen aan de NSA verkocht wordt, gezien de controversiële reputatie van de inlichtingendienst. Ze willen het akkoord bestuderen en nagaan of ze actie kunnen ondernemen.

“Maryland is een van de meest cruciale staten in onze nationale campagne”, zegt Shahid Buttar van het Bill of Rights Defense Committee in de krant The Washington Post. “Omdat het Congres er absoluut niet in slaagt om de dienst aan de leiband te houden, kunnen burgers enkel nog invloed uitoefenen via de publieke nutsbedrijven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.